Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Tatrách sa počas dňa oteplí: Dávajte si pozor, hrozia lavíny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V Tatrách a Nízkych Tatrách bude v priebehu dňa pri oteplení na mierne lavínové nebezpečenstvo a teda druhý stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Ako ďalej informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej, vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá zatiaľ zrána malé lavínové nebezpečenstvo, to znamená 1. stupeň.

Vplyvom predchádzajúceho oteplenia sa snehová pokrývka stabilizovala a je dobre spevnená, len počas dňa sa jej stabilita na slnkom osvietených svahoch prechodne znižuje. Uvoľnenie lavín je na strmých svahoch uvedených expozícií možné pri väčšom dodatočnom zaťažení. V priebehu dňa pri oteplení sa môžu vyskytnúť aj menšie spontánne lavíny z novšieho snehu, veľké spontánne lavíny sa však nepredpokladajú. Vo Fatrách je malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň, počas celého dňa. Lavínové nebezpečenstvo má však vo všetkých pohoriach výrazne lokálny charakter. Tendencia lavínového nebezpečenstva je však v priebehu dňa vplyvom oteplenia mierne stúpajúca.

Dnes ráno doznievalo na horách inverzné počasie, vo vyšších polohách bolo jasno až polojasno, na podhorí a v stredných polohách do približne 1 500 m n.m. hmlisto. Oproti predchádzajúcim dňom sa ochladilo, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus osem do mínus jedného stupňa Celzia. Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. Na horách fúkal väčšinou len mierny vietor s rýchlosťou do šesť metrov za sekundu, vo vysokých polohách až silný severozápadný vietor so silou do 14 metrov za sekundu (50 km/hod.) v nárazoch aj viac.

Nový sneh a sneh z poslednej periódy sneženia je veľmi nerovnomerne rozmiestnený. Vplyvom vetra bol previevaný na záveterné svahy, najmä na východné, juhovýchodné až južné, a do záveterných žľabov a múld, kde sa ukladal vo forme málo stabilných snehových vankúšov, prevejov a snehových dosiek. Celková výška snehovej pokrývky je tak veľmi variabilná, priemerne sa pohybuje od 20 do 90 cm.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu