Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Tatrách sa pri oteplení zvyšuje nebezpečenstvo pádu lavín

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno jasno, na podhorí a v stredných polohách do cca 1400 m n.m. hmlisto, opäť s teplotnou inverziou. Teplota vzduchu sa pohybovala od -4°C do 3°C, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Nový sneh za posledných 24 hodín nepripadol. Na horách fúkal väčšinou len mierny vietor s rýchlosťou do 30 km/h. Sneh z poslednej periódy sneženia bol vplyvom vetra previevaný na záveterné východné, juhovýchodné a južné svahy a do záveterných žľabov a múld, kde sa ukladal vo forme málo stabilných snehových vankúšov, prevejov a snehových dosiek. Celková výška snehovej pokrývky je tak veľmi variabilná, priemerne sa pohybuje od 20 do 90 cm.

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá zrána malé lavínové nebezpečenstvo, to znamená 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Tatrách sa v priebehu dňa pri oteplení zvyšuje na mierne - 2. stupeň.

Snehová pokrývka sa vplyvom predchádzajúceho oteplenia stabilizovala a je dobre spevnená, len počas dňa sa jej stabilita na slnkom osvietených svahoch znižuje. Lavíny sa môžu uvoľniť na strmých svahoch pri väčšom dodatočnom zaťažení. Vo Fatrách je malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu