Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Základný plat duchovných stúpne o 16 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Základný plat duchovných cirkví a náboženských spoločností vzrastie od januára budúceho roka o 16 eur. Vláda dnes schválila zmenu svojho nariadenia, týkajúcu sa úpravy ich osobných pôžitkov.

Táto suma sa tak má po novom pohybovať od 267,33 eur do 678,64 eur aj v závislosti od započítateľnej doby vykonávania duchovenskej činnosti. Zvýšenie o 16 eur pri počte 3600 duchovných predstavuje na budúci rok celkovo 934.502 eur určených na ich platy a odvody.

Táto valorizácia súvisí so zvýšením platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. Podľa zákona sa totiž základný plat duchovných v príslušnom roku zvýši o rovnaké percento alebo o rovnakú pevnú sumu a v rovnakom termíne, ako sa zvýši základná stupnica platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme.

Štát v súčasnosti poskytuje cirkvám a náboženským spoločnostiam finančné prostriedky len na platy duchovných a prevádzkových zamestnancov riadiacich orgánov cirkví, na príslušné odvody do poisťovní a čiastočne na prevádzku ústredí.

Nárok na tieto príspevky si neuplatňujú Náboženská spoločnosť Jehovovi svedkovia v SR, Kresťanské zbory na Slovensku, Cirkev Ježiša Krista Svätých neskorších dní v SR a Bahájske spoločenstvo v SR. Cirkev adventistov siedmeho dňa - Slovenské združenie, Novoapoštolská cirkev v SR požaduje štátny príspevok len na chod cirkevného ústredia.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu