Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Arabskí študenti v Košiciach o Slovensku: Takto nás zhodnotili

Kreslenie na ruku Zobraziť galériu (5)
Kreslenie na ruku (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE - Krajina bohatých šejkov, krásnych palácov, ale aj utlačovaných a zahalených žien. Taká je predstava mnohých Slovákov o Saudskoarabskom kráľovstve. Táto orientálna krajina je stále pre nás neznámou. A tak sa študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach rozhodli predstaviť svoju krajinu. Vo vestibule fakulty pripravili zaujímavú prezentáciu, ktorá návštevníkom pomohla lepšie chápať život v ďalekom východnom kráľovstve.

„Chceme vám ukázať naše zvyky, porozprávať, ako bolo kedysi a ako je to teraz. Sme progresívnou a modernou krajinou. Veľkú zásluhu na našom rozvoji má náš kráľ Abdalláh, ktorého si nesmierne vážime. U nás sú i ženy emancipované a rovnoprávne s mužmi. Tak ako my, i oni študujú a niektoré aj na Slovensku,“ povedal nám jeden z organizátorov podujatia Shawgy Alhazmi.

Kým my už žijeme v očakávaní Vianoc, oni nám predstavili ich najväčšie sviatky.“Najvýznamnejším sviatkom je Národný deň Saudskej Arábie a slávili sme ho pred mesiacom. Pripomíname si už 83 rokov. Najtradičnejším sviatkom je Ramadán a posledný deň Ramadánu,“ ozrejmil nám Alhazmi.

Arabskí študenti v Košiciach
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Práve posledný deň Ramadánu je podobný našim Vianociam. „Stretávame sa s rodinou, je to rodinný sviatok. Pripravujeme slávnostné jedlá a navzájom si dávame darčeky. Darčeky dostávajú všetci. Muži, ženy aj deti a nielen v rodine,“ vysvetľuje Alhazmi.

Študentom sa u nás na Slovensku páči, i keď sprvoti narážali na menšie problémy. „Pred rokom 2010 bol problém s vízami. Každý rok sme si ich museli nanovo obnovovať. Teraz je to už bez problémov. Víza dostávame na 5 rokov. Tiež zo začiatku sme sa stretávali s miernou nedôverou a jemným rasizmom. Ale čím nás viac ľudia spoznávajú, tým skôr sa predsudky zmazávajú. Nám sa Slovensko páči. Sú tu príjemní ľudia,“ zdôveril sa Alkhonizi.

Arabskí študenti v Košiciach
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Niektorí študenti si tu založili aj rodiny, ako Ahmed. Ten v Košiciach študuje už piaty rok medicínu a jeho manželka, tiež zo Saudskej Arábie, študuje na košickej technickej univerzite. Pred rokom sa im narodil synček Mohammed. „I keď je Arab, je aj Košičan, pretože sa narodil tu. Má, samozrejme, saudskoarabské občianstvo a ešte nemá vlastný pas, takže svoju domovinu ešte nenavštívil,“ prezradil nám otec Ahmed. Ako sa nám priznal, veľmi bol prekvapený našou kuchyňou. Zvlášť mu chutil guláš a stroganov. „Samozrejme, z hovädziny,“ dodal. O chuti bryndzových halušiek taktne pomlčal. Saudskoarabskí študenti po skončení štúdia odcestujú späť do vlasti. Ako sami priznali, život u nich je veľmi dobrý. A niet divu, veď vďaka bohatým zásobám ropy patrí k najbohatším krajinám sveta. Pýchou krajiny sú moslimské mestá Mekka a Medina, ktoré sú všetci fyzicky a finančne schopní moslimovia povinní navštíviť.

Arabskí študenti v Košiciach
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Saudská Arábia je absolútna monarchia zaberajúca väčšinu Arabského polostrova. Saudskoarabské kráľovstvo sa rozprestiera od Perzského zálivu k Indickému oceánu a Červenému moru. Saudská Arábia susedí s Irakom, Jemenom, Jordánskom, Katarom, Kuvajtom, Ománom a Spojenými arabskými emirátmi. Kráľovstvo má 24 miliónov obyvateľov. Veľkú časť Saudskoarabského kráľovstva zaberá náhorná plošina, ktorá postupne na východe klesá. Na západe krajiny pozdĺž Červeného mora vystupuje pohorie Hidžaz a Jemenské hory s vrcholom Džabal  Sawda (3133 m). Juhovýchod kráľovstva pokrýva púšť Rub al-Chalí. Podnebie je suché subtropické, kontinentálne, s výraznými teplotnými výkyvmi medzi dňom a nocou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu