Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Moslimovia našli pred brnianskou mešitou bravčové kosti a mäso

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRNO - Kôpku bravčových kostí niekto hodil v noci na dnes pred vstupné dvere brnianskej mešity. Ich kľučku následne potrel sadlom a zavesil na ňu aj kus bravčového mäsa. Moslimovia podali na neznámeho páchateľa trestné oznámenie. Konzumáciu bravčového mäsa islam prísne zakazuje a moslimovia ho pokladajú za nečisté.

Informácie priniesol český spravodajský portál Novinky.cz. Nepríjemné a šokujúce prekvapenie dnes čakalo na moslimov, ktorí prišli ráno do brnianskej mešity. Neznámy človek v noci zavesil na kľučku zvyšky očividne starej a mastnej bravčoviny, na zemi pod tým sa váľalo asi desať orezaných bravčových kostí.

"Ten človek nás chce uraziť, musí vedieť, že islam konzumáciu bravčového mäsa prísne zakazuje. Podali sme trestné oznámenie na neznámeho páchateľa," povedal českému denníku Právo predseda Islamskej nadácie Muneeb Hasan.

Podobný prípad sa stal pred niekoľkými rokmi pri pražskej moslimskej modlitebni, dodal Hasan. Uviedol tiež, že moslimovia sú veľmi rozhorčení a on sám sa obáva, že tento čin môže byť akousi predohrou niečoho ešte horšieho, radikálnejšieho. Pripomenul, že brnianska mešita sa stala terčom útokov už aj skôr. Pohodené bravčové zvyšky sa však pred vchodom do ich mešity objavili teraz po prvý raz.

Hovorca polície informoval, že budú zisťovať ďalšie podrobnosti, avšak zatiaľ nemožno označiť celú vec ako výtržníctvo alebo šírenie xenofóbie. Brnianski moslimovia chcú v moravskej metropole postaviť skutočnú mešitu, teda aj s minaretom - podľa Hasana však zatiaľ ide len o teoretické plánovanie.

V období kresťanských sviatkov moslimovia radi cestujú a navštevujú svoje rodiny, vysvetlil Hasan. On sám pôjde za matkou do Spojených arabských emirátov (SAE), uviedol web Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu