Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Lyžiari, pozor: V Tatrách už hrozí lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: hzs.sk)

BRATISLAVA - Dnes ráno prevládalo jasné a slnečné počasie, iba miestami bola malá oblačnosť až polojasno. Na horách je badateľná teplotná inverzia. Vo vysokých polohách sa oproti včerajšku značne oteplilo. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -5°C do -1°C. Na podhorí je podstatne chladnejšie, teplota vzduchu je od -11°C do -6°C. Fúkal slabý až mierny vietor prevažne severných smerov, vo vysokých polohách a na hrebeňoch hôr fúkal čerstvý až silný vietor, prevažne severných až severozápadných smerov s rýchlosťou do 40 km/hod.

Za posledných 24 hodín nepripadol na väčšine územia žiaden nový sneh, iba na poľskej strane Západných Tatier zaznamenali úhrn do 10 cm nového snehu. Snehová pokrývka je vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnená a jej výška sa pohybuje od 5 do 50 cm. Nový sneh bol akumulovaný na záveterné svahy, kde sa sformovali málo stabilné snehové vankúše, preveje a dosky. 

Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier sa v dôsledku poslednej periódy sneženia, ktoré bolo sprevádzané silným vetrom, vytvorilo malé lavínové nebezpečenstvo, to znamená 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Lavínové nebezpečenstvo má však výrazne lokálny charakter. Týka sa to najmä lokalít nad 1600 m n. m. Snehová pokrývka je vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnená. Na záveterných svahoch sa vytvorili nestabilné snehová preveje, vankúše a dosky. V týchto miestach sa vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri dodatočnom zaťažení, najmä na veľmi strmých svahoch s trávnatým alebo hladkým skalným podkladom. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj spontánne snehové splazy a menšie lavíny. Situácia na severnej strane Tatier, najmä v poľskej časti je podstatne horšia, celková výška snehu dosahuje miestami cez 1m. Preto tu trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň. Viac info na www.topr.pl 

Pri poludňajšom oteplení sa na slnkom osvietených trávnatých svahoch v Západných Tatrách môžu vyskytnúť spontánne snehové splazy a menšie lavíny. Na svahoch s južnou orientáciou tak vzniká v poludňajších a skorých popoludňajších hodinách mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň. Silný severovýchodný až východný vietor, ktorý sprevádzal sneženie v Malej Fatre, previal väčšinu nového snehu na južné a juhozápadné svahy. V týchto miestach sa tak vytvorili nafúkané snehové vankúše a dosky. Pri poludňajšom oteplení sa na slnkom osvietených trávnatých svahoch môžu vyskytnúť spontánne snehové splazy. V lokalitách nad 1400 m n. m. sa tak vytvorilo malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň. 
V priebehu dňa pri oteplení stúpa lavínové nebezpečenstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu