Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Tatrách a Malej Fatre hrozia lavíny, reálne sú aj samovoľné zosuvy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: hzs.sk)

POPRAD – Vo vysokohorskom teréne Tatier a Malej Fatry trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

 Malé dodatočné zaťaženie povrchu sa môže stať príčinou uvoľnia lavíny predovšetkým na strmých záveterných juhovýchodných svahoch s veľmi slabo spevnenou a nerovnomerne rozmiestnenou snehovou pokrývkou. Ojedinele hrozí aj výskyt menších samovoľných lavín. Dnes ráno bolo na horách zamračené bez sneženia a fúkal čerstvý vietor rýchlosťou do 40 km/h. Teplota vzduchu sa po výraznom oteplení pohybovala od -5 do +2 stupňov Celzia. Oteplenie cez deň stupňuje aktuálnu mieru lavínového nebezpečenstva, ktoré má naďalej výrazne lokálny charakter.

 Hrúbka snehovej pokrývky je veľmi variabilná a priemerne dosahuje od 25 do 95 cm. Najmä na záveterných svahoch, v žľaboch a rôznych terénnych nerovnostiach sa nachádzajú nebezpečné málo stabilné snehové útvary – preveje, dosky a vankúše.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu