Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovensko prikrýva biela perina: Pozor na snehové jazyky, záveje aj lavíny!

Aktuálne zábery z Jasnej Zobraziť galériu (7)
Aktuálne zábery z Jasnej (Zdroj: webkamery)

BRATISLAVA - Slovensko sa už druhý deň teší zo snehovej nádielky, ktorá sa od pondelka kopí nielen v horách, ale aj nižších oblastiach. Meteorológovia preto varujú pred snehovými jazykmi a závejmi na severe a lavínami v Tatrách.

Vaše tipy

Takto zasnežený Trenčín zachytil náš čitateľ Adam.

Slovensko prikrýva biela perina:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Čitateľovi Lukášovi ďakujeme za krásny záber z obce Bodice.

Slovensko prikrýva biela perina:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa, )

Čo nás dnes čaká a neminie

Mohutná tlaková výš so stredom nad Írskom sa rozširuje cez strednú Európu až nad západnú Ukrajinu. Oblačnosť bude premenlivá, na severe prevažne veľká. Na severe nás čakám miestami, inde ojedinele občasné sneženia či snehové prehánky. Najvyšia teplota sa počas dňa bude pohybovať medzi -1 a 4 stupňami.

Slovensko prikrýva biela perina:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: zjazdnost.sk,shmú)

V horách môže klesnúť až na -7 stupňov. Vietor bude fúkať severný 10 až 25 km/h, v nárazoch miestami až 50 km/h. Na horských priechodoch a na severe miestami aj v nižších polohách sa môžu tvoriť snehové jazyky.

Pozor na snehové jazyky a záveje

Vodiči na severe Slovenska si dnes musia obzvlášť dávať pozor, na cestách sa tvoria snehové jazyky a záveje. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pred ich tvorbou vydal výstrahu prvého stupňa. Tá platí v Banskobystrickom, Trenčianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji do 18:00. Tvorba závejov a jazykov je síce v tejto ročnej dobe bežná, no pri nepozornosti môže spôsobiť škody.

Zjazdnosť na slovenských cestách.
Zobraziť galériu (7)
Zjazdnosť na slovenských cestách.  (Zdroj: zjazdnost.sk,shmú)

V Tatrách hrozia lavíny

Na horách bolo dnes ráno zamračené, na mnohých miestach hmla a takmer všade slabé sneženie. V Malej Fatre zaznamenali dokonca silné sneženie. Ochladenie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala od -17°C v najvyšších polohách Vysokých Tatier do -6°C. Fúkal čerstvý až silný vietor prevažne severných smerov s rýchlosťou do 35 km/hod, na hrebeňoch hôr miestami v nárazoch až do 70 km/hod. Za posledných 24 hodín napadlo od 5 do 20 cm nového snehu, na severnej strane Tatier, a najmä na poľskej strane tak celková výška snehovej pokrývky dosahuje miestami až do 80 cm. Nový sneh je vplyvom silného vetra z náveterných svahov do záveterných žľabov a múld, kde je ukladaný do formy nestabilných snehových dosiek a vankúšov.

Slovensko prikrýva biela perina:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: webkamery)

Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier sa v dôsledku silného sneženia a vetra počas posledných dvoch dní vytvorilo malé lavínové nebezpečenstvo, to znamená 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Na severnej strane Západných Tatier a v Belianskych Tatrách sa miestami vytvorilo dokonca mierne lavínové nebezpečenstvo, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Týka sa to najmä svahov s hladkým, trávnatým podkladom a na miestach, kde je nafúkané väčšie množstvo nového snehu. Uvoľnenie lavín je možné pri dodatočnom zaťažení na veľmi strmých svahoch. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj spontánne snehové splazy a menšie lavíny.

Tatranská Lomnica
Zobraziť galériu (7)
Tatranská Lomnica  (Zdroj: webkamery)

Situácia na severnej strane Tatier, najmä v poľskej časti je podstatne horšia. V dolinách pripadlo za posledných 24 hodín do 20 cm nového snehu a celková výška snehovej pokrývky tak dosahuje miestami až 80 cm, a preto tu trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň. Viac info na
Lavínové nebezpečenstvo pri pretrvávajúcom snežení má stúpajúcu tendenciu.

Jasná
Zobraziť galériu (7)
Jasná  (Zdroj: webkamery)

Havária v Sitine ochromila dopravu v Bratislave

Nehoda v tuneli Sitina dnes ráno skomplikovala vodičom cestu do Bratislavy. Na diaľnici D2 v smere do hlavného mesta sa tvorili niekoľkokilometrové kolóny áut, ktoré sa posúvali krokom. Tunel bol totiž po nehode neprejazdný.

V Česku miestami napadlo 8 až 10 cm snehu

Sneženie a namrznuté cesty dnes prvýkrát výraznejšie potrápili vodičov a zamestnali cestárov aj v Česku. Cez deň má snežiť častejšie v Beskydách a Jeseníkoch, kde sa môžu tvoriť snehové jazyky. Hromadná havária komplikovala premávku pri Prahe na diaľnici D1. O pol siedmej ráno sa tam zrazili tri osobné a jedno nákladné auto, po nehode bol prejazdný len jeden pruh a začali sa tvoriť kolóny. Okolo ôsmej hodiny boli dlhé až päť kilometrov, informoval hovorca stredočeskej polície Pavel Truxa.

Prvý sneh dnes napadol aj na južnej Morave, hoci išlo len o mierny poprašok. Kvôli sneženiu a teplotám pod bodom mrazu museli cestári zabrať na celom území Karlovarského kraja. "Sneh sa na cestách netopí a ostáva na nich," povedal vedúci zimnej údržby krajských cestárov Josef Hrčka. V Beskydách napadlo osem až desať centimetrov snehu, v Jeseníkoch na Bruntálsku osem centimetrov, fúkal tam vietor a miestami sa tvorili snehové jazyky. Žiadne väčšie problémy ale neboli. "Počas noci a rána sme mali v teréne viac ako 70 vozidiel," uviedla hovorkyňa Správy ciest Moravskosliezskeho kraja Šárka Vlčková .

Tešíte sa bielej pokrývke aj vo vašom meste, alebo vám skomplikovala cestu do práce či školy? Napíšte nám a pošlite fotografie a videá zasnežených miest na tipy@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu