Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Na Slovákov útočí hrozivá správa: Fotografia novej stokorunáčky po páde eura!

Návrh novej stokorunovej bankovky Zobraziť galériu (4)
Návrh novej stokorunovej bankovky (Zdroj: foto:)

BRATISLAVA – Na internete sa objavila nová bankovka a razom zahltila sociálne siete. Ide o bankovku v nominálnej hodnote sto korún, je na nej vyobrazený slovenský dejateľ Jozef Miloslav Hurban a do platnosti by mala vojsť v roku 2015. Pravdepodobne ju navrhli pre prípad rozpadnutia eurozóny. Odborník však považuje návrh tejto bankovky za podvrh, centrálna banka odkazuje, že nová korunová bankovka je číry nezmysel.

Po zhliadnutí novej stokorunovej bankovky centrálna banka razom zareagovala: „Je nezmysel, že by takáto bankovka mala vzniknúť,“ povedala pre denník Sme hovorkyňa Národnej banky Slovenska Petra Pauerová.

Na internete sa objavili informácie, že návrh novej slovenskej korunovej bankovky vznikol preto, aby sme boli pripravení v prípade rozpadu eurozóny. Centrálna banka sa však viac k bankovke nevyjadruje, pretože nechce rozvíriť hladinu a špekulovať o nepravdách, týkajúcich sa rozpadu eurozóny. Podľa hovorkyne, centrálna banka túto bankovku nenavrhla.

Na Slovákov útočí hrozivá
Zobraziť galériu (4)

Odborník považuje návrh za podvrh alebo prvotnú skicu. Ako uviedol pre denník riaditeľ pražského múzea cenných papierov Rudolf Píša, nanajvýš môže ísť o ideový návrh, pretože táto realizácia nemá podľa neho vôbec charakter ceniny.

Píša poukazuje na viacero nezrovnalostí. Podľa neho bankovku mohol nakresliť grafik, no skúsenosti s navrhovaním bankoviek nemal. Slepecká značka v ľavom rohu bankovky sa používa na päťstokorunových bankovkách, nie stokorunových. Podľa odborníka na ceniny nesedí ani Hurbanovo meno. Na bankovke nie je totiž uvedené celé meno teda Jozef Miloslav Hurban, ale len Miloslav Hurban. Zvláštnymi sa zdajú aj mená autorov, a to M. Paulíny a M. Mrkvička.

Na Slovákov útočí hrozivá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto:)

„Toto všetko vypovedá skôr o tom, že ide o podvrh alebo prvotný návrh. Grafik by niečoho takéhoto bol určite schopný, ale kvôli bezpečnostným a technickým nárokom by potom tlačiareň bankovku menila,“ myslí si Píša.

Hurbanov portrét na stokorunovej bankovke použil autor z osobnej litografie srbského autora Anastaza Jovanoviča, ktorý ju vytvoril v roku 1849. Tento portrét však vôbec nie je upravený pre potreby cenín.

Na Slovákov útočí hrozivá
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto:)

Odborník na ceniny ďalej hovorí, že od vytvorenia finálnej verzie bankovky to má dosť ďaleko. Navyše, museli by existovať i ďalšie hodnoty. Podľa neho totiž nespravíte predsa len jednu hodnotu bankovky, pre prípad rozpadu eurozóny, by musela vzniknúť celá nová sada bankoviek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu