Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mojsejovej prípad bratislavský súd odročil

Eleonóra Mojsejová
Eleonóra Mojsejová (Zdroj: Miro Vacula)

BRATISLAVA – Okresný súd Bratislava I. musel znova odročiť kauzu známej podnikateľky z východného Slovenska Eleonóry Mojsejovej a ďalších obžalovaných.

Čelia obžalobe, že podvodným spôsobom prostredníctvom falošnej dokumentácie bystrickej spoločnosti vylákali od bratislavskej faktoringovej spoločnosti viac ako 20 miliónov slovenských korún. V druhom prípade obžaloby sa píše o daňovom trestnom čine, konkrétne o neoprávnených odpočtoch DPH tiež pomocou banskobystrickej firmy.

Údajne nafingovali kúpu tlačiarenského stroja a chceli pripraviť štát o viac ako 500-tisíc eur. Na dnešné pojednávanie nepredviedli Eleonóru Mojsejovú, lebo košický prokurátor zrušil svoj súhlas. Podnikateľka je totiž na východe väzobne stíhaná v inej kauze a v nej bol naplánovaný jej výsluch. Z bratislavského pojednávania sa navyše ospravedlnil pre práceneschopnosť aj jeden spoluobžalovaný. Nový termín pojednávania stanovili na 10. marca budúceho roka.

Eleonóra Mojsejová je momentálne vo väzbe. Podľa denníka Korzár ju 3. septembra zadržali v jej dome v Košickej Novej Vsi. Dôvodom mali byť dôkazy o tom, že Košičanka ovplyvňuje objasňovanie trestnej činnosti. Pri výsluchu pred vyšetrovateľom niektorí svedkovia priznali, že Eleonóra M. po júnovom vznesení obvinenia iniciovala ich stretnutie s cieľom marenia vyšetrovania.

Zároveň viackrát nariadila skartovať kompromitujúce materiály. Jedna zo spoluobvinených na polícii uviedla, že má obavu z vyhrážania sa Eleonóry Mojsejová, zastrašovania alebo pomsty. V tejto kauze podľa vyšetrovateľov údajne figurovala v organizovanej skupine, ktorá falšovala doklady a podávala nepravdivé daňové priznania. Na odpočtoch DPH obvinení takto získali vyše milióna eur.

V jednom prípade podnikateľka pred súdom uspela – 9. októbra ju Okresný súd v Košiciach oslobodil spod obžaloby z neoprávneného nároku uplatnenia odpočtu DPH v plnom rozsahu. Tento prípad je z januára 2008. Podľa prokurátora ako fyzická osoba - živnostník si Eleonóra Mojsejová uplatnila na daňovom úrade neoprávnene nárok na vrátenie dane z pridanej hodnoty v celkovej sume 988-tisíc Sk, čo je 32 795 €, a to na základe faktúry spoločnosti Alegro Trade, napriek tomu, že nedošlo k zdaniteľnému plneniu.

Ako v krátkom odôvodnení sudca konštatoval, orgány činné v trestnom konaní ani prokurátor dôkazmi nepreukázali, že sa stal skutok, z ktorého bola Eleonóra Mojsejová obžalovaná. V trestnom konaní a pojednávaní na súde nebolo preukázané nad všetku pochybnosť, že Eleonóra Mojsejová je vinná. V prospech obžalovanej hovorili predovšetkým listinné dôkazy a čiastočne aj svedkovia.

Ako uviedol sudca, bolo preukázané, že ekonomický softvér existoval a Eleonóra Mojsejová ho odovzdala daňovej kontrole na CD-nosičoch, čo na daňovom úrade počas kontroly uviedli aj svedkovia. Chybou bolo, že daňový úrad nosiče nekontroloval.

Súd poukázal aj na skutočnosť, že ešte pred pojednávaním obžalovaná zaplatila sumu daňovému úradu formou vzájomného započítania záväzkov a pohľadávok, čo potvrdil aj daňový úrad. Súd to hodnotí ako účinnú ľútosť, ktorá je dôvodom na beztrestnosť. Prokurátor sa proti oslobodzujúcemu verdiktu odvolal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu