Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nepriaznivé výsledku testu: Žiaci sú finančne negramotní, obstál len zlomok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA – Vo vstupnom teste na overenie finančnej gramotnosti obstálo iba päť percent žiakov. Test absolvovalo 5103 žiakov z 202 základných a stredných škôl, na ktorých sa vyučuje finančná gramotnosť podľa metodiky programu Viac ako peniaze.

 Tento rok test úspešne vyriešilo o jedno percento školákov viac ako v minulom školskom roku. Spomínaných päť percent žiakov získalo z testu aspoň 75 percent. Viac ako tretina žiakov mala od 50 do 74 percent.  "Úroveň vzdelávania v oblasti finančnej gramotnosti na školách ešte stále nie je na optimálnej úrovni. Výsledky vstupného testovania indikujú, že vo finančnom vzdelávaní žiakov majú školy stále veľké rezervy. Predpokladám, že pripravované zmeny v tejto oblasti v blízkej budúcnosti pomôžu ku skvalitneniu procesov a tak k lepším výsledkom našich žiakov," zhodnotil výsledky vstupných testov programový riaditeľ vzdelávacej organizácie Junior Achievement Slovensko (JASR) Adam Šepetka.

V programe Viac ako peniaze prebieha online testovanie dvakrát ročne. Cieľom testovania je zistiť úroveň vedomostí žiakov z oblasti finančnej gramotnosti a porovnať ich výsledky na začiatku a konci vzdelávania. Test obsahuje 30 otázok z rôznych oblastí ako sporenie, moderné bankové nástroje, hypotéky. V minulom školskom roku zo 4023 testovaných žiakov úspešne vyriešili vstupný test iba štyri percentá žiakov. Na jeho konci boli výsledky výrazne lepšie, test úspešne vyriešilo až 64 percent žiakov.

„Úspešnosť projektu Viac ako peniaze, a tým aj jeho zmysluplnosť nás veľmi teší. Je to ale iba malý príspevok k tomu, ako zlepšiť finančnú gramotnosť Slovákov tak, aby si vedeli plánovať svoju finančnú budúcnosť," povedal výkonný riaditeľ Slovenskej bankovej asociácie Ladislav Unčovský. Bol by rád, keby sa vzdelávanie v oblasti finančnej gramotnosti v spolupráci zo zodpovednými ministerstvami podarilo zlepšiť.

Finančnú gramotnosť podľa metodiky programu Viac ako peniaze vyučuje 281 učiteľov na 202 základných a stredných školách a 18 vychovávateľov v 13 detských domovoch. Počas prvého roka absolvovalo 4023 žiakov viac ako 7500 hodín finančnej gramotnosti. "Učebné texty programu sú pravidelne aktualizované odborníkmi," uviedol programový manažér Peter Kalčevský. Vďaka akreditácii ministerstva školstva môžu učitelia a vychovávatelia získať za jeho absolvovanie 25 kreditov v rámci kontinuálneho inovačného vzdelávania. Učitelia najčastejšie program Viac ako peniaze realizujú v rámci občianskej náuky, matematiky a informatiky, ale aj ako krúžok, či samostatný predmet.

Vzdelávací program Viac ako peniaze učí žiakov základných a stredných škôl plánovať svoju finančnú budúcnosť. "Vypracovaná metodika a učebné materiály zaujímavým a interaktívnym spôsobom vtiahnu žiakov do sveta financií," tvrdí Kalčevský. Program Viac ako peniaze realizuje JASR v spolupráci so Slovenskou bankovou asociáciou.

JASR poskytuje už od roku 1992 mladým ľuďom od 10 rokov podnikateľské, ekonomické a finančné vzdelávanie formou zážitkového učenia. V súčasnosti má JASR viac ako 247.000 absolventov, získala viaceré ocenenia zo súťaží na Slovensku aj v zahraničí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu