Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

LOZ: Spoplatnenie parkovania pri nemocniciach v Bratislave je nemorálne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Predstavitelia lekárskeho odborového združenia (LOZ) na dnešnom stretnutí povedali, že spoplatnenie parkovania pred nemocnicami v bratislavskom Ružinove a Petržalke je nemorálne.

Rozhodli sa tak poslať otvorený list ministerke zdravotníctva, v ktorom ju vyzývajú, aby zabezpečila všetky prostriedky na riešenie situácie. Ako povedal Ivan Majeský z LOZ, od vedenia Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) očakával viac krokov.

"Cítime, že ide o bezprácny zisk do vrecka súkromnej spoločnosti, pričom sa úplne ignoruje ľudský rozmer. Cesta do nemocnice nie je luxusom, ktorý treba zdaniť, ale je nevyhnutnosťou a elementárnou potrebou. Parkovacie miesta sú súčasťou zabezpečovania zdravotnej starostlivosti občanom v nemocniciach. Vyberanie poplatkov od pacientov za parkovanie a vyberanie poplatkov tiež od lekárov a ostatných zdravotníkov je hyenistický výber mýta za nevyhnutný vstup do nemocnice," uvádza LOZ v otvorenom liste pre ministerku zdravotníctva. Odborové združenie zároveň tvrdí, že spoplatnenie parkovania bude tvoriť bariéru znemožňujúcu niektorým pacientom dostať sa bez platenia k zdravotnej starostlivosti.

Podľa hovorkyne UNB Petry Stano Maťašovskej súčasné vedenie vykonalo od nástupu do funkcie všetky dostupné právne kroky, aby prešetrilo proces a platnosť zmluvy. "Dovedna 47 úkonov. Zo záverov Úradu pre verejné obstarávanie a šetrenia okresnej prokuratúry vyplýva, že zmluva je platná, a preto je terajšie vedenie UNB povinné postupovať v jej zmysle. Ak by od nej bez právneho dôvodu UNB odstúpila, vystavila by sa riziku platenia náhrady škody a ušlého zisku, čo by mohlo podstatne ohroziť poskytovanie zdravotnej starostlivosti a zamestnanosť," informovala Stano Maťašovská.

Ako povedal Ivan Majeský, jediný výstup, ktorý od riaditeľa majú, je, že sa so situáciou nedá robiť nič. "Máme však podnety od zamestnancov aj iných ľudí, že so zmluvou sa niečo robiť dá. Keď sa teda riaditeľ vyslovil, že nie je možné nič viac robiť, obraciame sa na jeho nadriadeného," povedal Majeský. Ako zároveň povedal, stanovisko riaditeľa je doložené iba Úradom pre verejné obstarávanie.

"Celá zmluva je koncipovaná na základe zákona o správe majetku štátu. Ja tam nevidím nič o verejnom obstarávaní. Ešte sme nevideli právnu analýzu nemocnice, kde by bolo napísané, že zmluva je v poriadku s legislatívou. Začíname teda na vlastné náklady zbierať informácie," povedal Majeský, podľa ktorého súčasný riaditeľ bol súčasťou najužšieho vedenia, ktoré podpisovalo tento dokument. Na záver odborári informovali, že je neprimerané, aby mal investor možnosť brať poplatok za parkovanie za to, že postavil rampu.

"To parkovisko nebolo zdevastované, investor ho nemusel zrekonštruovať. Urobil asfaltovacie práce, ale podľa mňa neboli nevyhnutné," povedal Majeský.

Vedenie UNB sa na dnešnom stretnutí nezúčastnilo. Ako informovala hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská, vedenie nemocnice sa s približne 200 zamestnancami Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Petržalke stretlo vo štvrtok 14. novembra, kde vysvetlili všetky otázky týkajúce sa opatrení.

Podľa Stano Maťašovskej predstavitelia LOZ dosiaľ neponúkli žiadne riešenie situácie, a zamestnancov a verejnosť dezinformujú. Ako informovala hovorkyňa UNB, o dnešnom stretnutí sa riaditeľ nemocnice oficiálne dozvedel ráno. Ako však informoval Majeský, dnešné stretnutie dohodli na termín, ktorý určil práve riaditeľ UNB.

"Vedenie UNB je toho názoru, že LOZ nemá záujem o konštruktívny dialóg a o objektívne informovanie zamestnancov a verejnosti. Tému len využíva na vlastnú prezentáciu," uviedla Stano Maťašovská a dodala, že koncesnú zmluvu o zabezpečení parkovacej plochy a jej riadnej prevádzky a údržbe podpísal bývalý riaditeľ UNB Miroslav Bucha 22. decembra 2011.

Aktivisti odovzdali už 12. novembra v podateľni riaditeľstva Univerzitnej nemocnice v Bratislave petíciu s podpismi proti spoplatnenému parkovaniu pred nemocnicami v Ružinove a v Petržalke. Organizátorka petície Tatiana Mikušová vtedy povedala, že proti parkovnému pred bratislavskými nemocnicami sa v priebehu dvoch týždňov podpísalo 1 044 ľudí.

Povinnosť umožniť spoločnosti ZIPP-S modernizáciu parkovísk pred Nemocnicou Ružinov a Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v Petržalke vyplýva UNB zo zmluvy z 22. decembra 2011. Univerzitná nemocnica v Bratislave podala v apríli 2012 v súvislosti so zákazkou k parkovacím miestam pred bratislavskými nemocnicami podnet na Úrad pre verejné obstarávanie. UNB tak urobila po kritike lekárskych odborárov.

Podľa zmluvy so spoločnosťou ZIPP-S chcú pri nemocnici v Ružinove vybudovať 230 parkovacích miest a rovnaký počet miest pri nemocnici Sv. Cyrila a Metoda v Petržalke. Spoločnosť vybrali na základe verejnej súťaže. Zmluva je uzavretá na 10 rokov formou nájmu, za ktorých pôjde nemocnici 952 000 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu