Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V nedeľu sa skončí v katolíckej cirkvi Rok viery

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – V nedeľu sa skončí v katolíckej cirkvi Rok viery. Vo všetkých diecézach budú preto slávnostné bohoslužby, ktoré budú slúžiť biskupi.

Ako povedal dnes tajomník Konferencie biskupov Slovenska Anton Ziolkovský, cieľom Roku viery bolo prehĺbiť vlastnú vieru. „Išlo o prehĺbenie na úrovni modlitby, poznania, čo bolo napríklad čítanie Svätého písma a budovanie spoločenstva,“ uviedol.

Veriaci Banskobystrickej diecézy Rok viery, ktorý sa končí 24. novembra 2013 na slávnosť Krista Kráľa, ukončia tak, že kňaz po homílii požehná kríže, ktoré si veriaci so sebou prinesú do kostola. Veriaci budú tieto požehnané kríže držať v rukách počas liturgického vierovyznania. Tým dajú symbolicky najavo, že Rok viery ich privádza ku Kristovi a k jeho krížu.

Od 1. januára začne na Slovensku Rok Sedembolestnej Panny Márie, ktorý vyhlásili katolícki biskupi. Biskupi rozhodli o vyhlásení roku 2014 ako o Roku Sedembolestnej Panny Márie na plenárnom zasadnutí Konferencie biskupov Slovenska.

Dôvodom je 450. výročie od prvého zázraku na príhovor Panny Márie v Šaštíne a 50. výročie potvrdenia Sedembolestnej Panny Márie za Patrónku Slovenska pápežom Pavlom VI. Ten istý Svätý Otec zároveň vyhlásil chrám v Šaštíne za baziliku minor. Rok Sedembolestnej Panny Márie bude trvať od 1. januára do 31. decembra 2014.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu