Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zázraky sa dejú aj na Slovensku: Žena v kóme priviedla na svet dieťa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Podobný prípad ako v Maďarsku, kde matka v kóme priviedla na svet dieťa, sa pred dvoma rokmi udial aj na Slovensku. V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) vtedy hospitalizovali tehotnú ženu po náhlej cievnej mozgovej príhode. Podľa hovorkyne nemocnice Petry Stano Maťašovskej nemala šancu na prežite, dieťa však áno.

"Ženu hospitalizovali na ARO. Jej stav bol fatálny. Nemala šancu na prežite, na rozdiel od svojho dieťaťa, ktoré v jej tele napojenom na prístroje žilo. Tím odborníkov sa s podporou rodiny a po zvážení všetkých aspektov rozhodol pre záchranu dieťaťa," povedala Stano Maťašovská. Vysvetlila, že UNB vtedy prípad vzhľadom na jeho citlivosť nemedializovala. Aj v súčasnosti nemocnica poskytla iba orientačné informácie, aby nijako neidentifikovala dotknutú rodinu.

"Ženu lekári udržiavali na prístrojoch, kým sa dieťa nedovyvíjalo do takého štádia, aby prežilo mimo jej tela. Po niekoľkých týždňoch, pred dovŕšením 30. týždňa gravidity, vykonali lekári sekciu. Na svet prišlo dieťa, ktorého zdravotný stav zodpovedal predčasnému pôrodu. Bol uspokojivý," priblížila Stano Maťašovská. Z nemocnice odchádzalo po mesiacoch ako zdravé.

Dieťa sa podarilo zachrániť vďaka lekárom a sestrám v oblasti anestéziológie, gynekológie a pôrodníctva a neonatológie v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici. "Orgány ženy s mozgovou smrťou boli z vôle jej rodiny poskytnuté na transplantáciu. Zachránila tak ešte niekoľko ďalších životov," doplnila hovorkyňa najväčšej slovenskej nemocnice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu