Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Košice urazil článok o Rómoch v Daily Mail: Zažalujeme ich za šírenie poplašnej správy!

Luník IX.
Luník IX. (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE - Neoverené a nepravdivé skutočnosti! Reportáž v britskom denníku Daily Mail o košickom sídlisku Luník IX., vyvolala množstvo reakcií. Už prvé vety v anglickom článku sú tendenčné a zavádzajúce. Autor tvrdí, že mesto získalo vyše 60 miliónov eur ako hlavné mesto kultúry a napriek tomu tu žijú rómske deti v desivej biede. Dokonca Luník IX. nazvali najhorším slumom na svete a toxické látky z odpadu vraj ohrozujú vodu v meste!

"Práca britskej redaktorky je ukážkou novinárskeho amaterizmu - účelovo poskladala fotky z viacerých zdrojov, neoslovila mesto, nepýtala sa na názor Košičanov ani neoverila si fakty. Netušíme, odkiaľ vzala údaj o počte obyvateľov a informáciu, že toxické látky z odpadu zamorujú vodu v Košiciach, už považujeme za šírenie poplašnej správy, a preto zvažujeme právne kroky. Do redakcie Daily Mail budeme písať list," hovorí hovorkyňa mesta Martina Urik Viktorínová. Mesto je tiež pobúrené, že prostriedky na EHMK dáva autorka do súvisu s týmto sídliskom.

"Tieto prostriedky sú viazané len a len na kultúru a nie na riešenie rómskej otázky. Naozaj si niekto myslí, že 60 miliónov EUR z EÚ, ktoré sme použili na komplexnú premenu mesta, výstavbu kultúrnych inštitúcií a prestavbu parkov, sme mali použiť na byty a upratovanie na Luníku IX?," dodáva M. U. Viktorinová.  

Na sídlisko Luník IX. chodíme ako novinári pravidelne a je pravdou, že bývať by sme na ňom nechceli. Všade sa kopia odpadky. Obyvatelia si sústavne ničia svoje byty a tie musí mesto na vlastné náklady asanovať, keďže majú narušenú statiku. Lenže tento stav si zapríčinili samotní občania.

"Informácie v článku sú tendenčné. Autori zo zlého stavu sídliska, vinia štát a mesto a to sa nezakladá na pravde. Samotná väčšina občanov Lunika IX. žije takýmto spôsobom života. Robia neporiadok a nechcú sa zmeniť. Samozrejme nájde sa i pár rodín, ktoré majú chuť sa zmeniť a v ich bytoch je poriadok a čisto. Na sídlisku je materská aj základná škola a ihrisko, ktoré v týchto dňoch vykosil miestny občan a tam deti trávia voľný čas," hovorí miestny poslanec a koordinátor prác na Luniku IX. , Miloš Ihnát, ktorý je na sídlisku skoro denne.

Britský list tiež poukazuje na to, že obyvatelia nemajú vodu, plyn ani elektrinu. Tvrdí, že vodu si čerpajú len z jedného kohútika a i ten je strážený políciou.

"Nie je to pravda. Studenú vodu majú dvakrát denne po 2 hodiny a môžu si ju nabrať na výdajných miestach, ktoré sú pri každom druhom vchode. Od výdajných miest, majú kľúče domáci správcovia. Len dlh na vode je okolo 2 miliónov eur,"  dodáva M. Ihnát. Plyn na sídlisku nie je už dávno.

Obyvatelia totiž plynové sporáky v svojich bytoch vymenili za sporáky, v ktorých kúria drevom alebo za elektrické spotrebiče. Asi polovica sídliska má elektrinu, čiže tí, ktorí si ju platia. Dokopy dlžia obyvatelia na energiách, nájomnom a likvidácií odpadu okolo 6 miliónov eur.

Aby odpad nezamoril mesto, na jeho likvidáciu sa skladajú všetci ostatní Košičania zo svojich daní. Na Luniku žije okolo 6 tisíc ľudí, väčšina však bez platných nájomných zmlúv.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu