Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ako sa z Babiša (59) stal miliardár: Makal na bratislavskej stanici a riadne si užíval!

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Meno Andrej Babiš azda netreba nikomu pripomínať. Skloňovalo sa najmä v posledných dňoch v súvislosti s jeho triumfom v českých predčasných parlamentných voľbách. Ako ale vyrastal a prepracoval sa k majetku, ktorý je odhadovaný na dve miliardy dolárov?

Typický pubertiak

Babiš sa narodil 2. septembra 1954 v Bratislave. Časť svojho detstva strávil v Paríži a Ženeve, kam bol jeho otec, spoluzakladateľ zahraničného obchodu na Slovensku, služobne vyslaný. Tam malý Andrej študoval na gymnáziu, ktoré neskôr kvôli chorobe dokončil doma. Po ňom s červeným diplomom absolvoval Vysokú školu ekonomickú (dnešná Ekonomická univerzita), na ktorej sa stal prezidentom medzinárodného klubu študentov AIESEC.

Megaúspešný podnikateľ prežil typickú pubertu. Ako menší často navštevoval svojich starých rodičov. Aby si zarobil nejaké peniaze, už od pätnástich rokov brigádoval. "Chodil som na rôzne brigády, roznášal mlieko, prekladal balíky na bratislavskej hlavnej stanici," zaspomínal si v rozhovore pre Blesk.cz. Aby ale všetko nebolo len o práci, stihol si aj užívať.

Workoholik a údajný spolupracovník ŠtB

Z mladíka, ktorý so svojimi rovesníkmi kadečo zažil, sa však postupom času stal introvert a samotár. Môže za to obrovský pracovný zápal, ktorý je pre neho typický, a vďaka ktorému sa vypracoval tam, kde je teraz. Jeho prvým zamestnávateľom bol podnik zahraničného obchodu PZO Chemapol Bratislava. V roku 1980 sa stal členom KSČ, čo mu dodnes mnohí vyčítajú. Ešte kontroverznejšie vyznieva jeho údajná spolupráca s ŠtB. Podľa doteraz zverejnených dokumentov pochádzajúcich z archívu slovenského Ústavu pamäti národa bol Babiš od 12.11.1980 evidovaný ako dôverník Štátnej bezpečnosti a o dva roky neskôr sa stal agentom, ktorý vystupoval pod krycím menom Bureš. Babiš akúkoľvek spoluprácu s ŠtB rezolútne poprel a Ústav pamäti národa zažaloval.

Zlatá baňa menom Agrofert

Na jeseň v roku 1985 bol Babiš vyslaný ako delegát Petrimexu do Maroka. Nachádzal sa tam aj vtedy, keď vo vtedajšom Československu prebiehala zamatová revolúcia. Po návrate z Afriky založil poľnohospodársky, potravinársky a chemický holding Agrofert, pod ktorý v súčasnosti spadá viac ako 230 firiem. Najbohatšiemu Slovákovi nie je cudzí ani mediálny biznis; vlastní totiž mediálny koncern MAFRA, ktorý vydáva dva denníky (Mladá Fronta DNES, Lidové Noviny), prevádzkuje internetové portály, rozhlasové stanice a hudobnú televíziu.

Z biznisu do politiky

A nakoniec prišiel rad aj na politiku. Pred dvoma rokmi založil Babiš politické hnutie ANO 2011 (Akcia nespokojných občanov), ktoré bojuje proti korupcii a za nižšie dane. V nedávnych voľbách do Poslaneckej snemovne skončil so svojou stranou na druhom mieste a stal sa tak kľúčovým hráčom povolebného vyjednávania.

Babiš bol raz ženatý. Z prvého manželstva má dve deti a v zväzku s terajšou družkou Monikou (39) sa mu narodili ďalšie dve. Rodinu vraj nijak zvlášť nerozmaznáva, pretože ako o sebe sám niekoľkokrát povedal, je lakomec.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu