Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dekani: Pedagogickým fakultám hrozí zánik!

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novelou zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorá nadobudla účinnosť 1. novembra, boli vytvorené reálne podmienky na zánik pedagogických fakúlt.

Tvrdia to dekani pedagogických fakúlt vo vyhlásení adresovanom ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi, predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi, predsedovi Akreditačnej komisie SR Ľubošovi Fišerovi a prezidentovi Slovenskej rektorskej konferencie Liborovi Vozárovi.

"Zmena v uvedenom zákone, odôvodňovaná možnosťou prípravy kvalitných učiteľov odborných technických predmetov vedie k deprofesionalizácii pedagogických zamestnancov v celej svojej kategorizácii od učiteľov akademických predmetov, učiteľov umeleckých predmetov, učiteľov profesijných predmetov, učiteľov základnej umeleckej školy, majstrov odbornej výchovy, vychovávateľov až po pedagogických asistentov učiteľov akademických, umelecko-výchovných a výchovných predmetov," uvádza sa v spoločnom stanovisku dekanov.

Podľa novely pedagogické vzdelávanie môžu poskytovať po novom už aj vysoké školy technických, poľnohospodárskych či umeleckých smerov, ktoré na to majú zázemie a kvalifikovaný pedagogický personál. Budú na to potrebovať akreditovaný program doplňujúceho pedagogického štúdia na pedagogickú spôsobilosť.

"Uvedenú skutočnosť a jej dopady vo vysokoškolskom vzdelávaní považujeme za nesystémové, čím sa potiera dlhodobo deklarovaná snaha o skvalitnenie a profesionalizáciu učiteľského vzdelávania ako aj zmenu jej spoločenského statusu," píšu dekani.

Pod vyhlásenie sa podpísali siedmi dekani, a to Alica Vančová (Pedagogická fakulta UK Bratislava), Vojtech Korim (Pedagogická fakulta UMB Banská Bystrica), René Bílik (Pedagogická fakulta TU Trnava), Tomáš Jablonský (Pedagogická fakulta KU Ružomberok), Jana Burgerová (Pedagogická fakulta PU Prešov), Margit Erdélyi (Pedagogická fakulta UJS Komárno) a Eva Szórádová (Pedagogická fakulta UKF v Nitre).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu