Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovenskí biskupi vyhlásili rok 2014 za Rok Sedembolestnej Panny Márie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenskí biskupi na svojom 76. plenárnom zasadnutí, ktoré sa uskutočnilo v rámci spoločného rokovania Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a Českej biskupskej konferencie (ČBK), rozhodli, že budúci rok 2014 bude na Slovensku Rokom Sedembolestnej Panny Márie.

Informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS). Dôvodom je 450. výročie od prvého zázraku na príhovor Panny Márie v Šaštíne a 50. výročie potvrdenia Sedembolestnej Panny Márie za Patrónku Slovenska pápežom Pavlom VI., ktorý zároveň vyhlásil chrám v Šaštíne za baziliku minor. Rok Sedembolestnej Panny Márie bude trvať od 1. januára do 31. decembra 2014.

V rámci plenárneho zasadnutia prijali slovenskí biskupi vyhlásenie k otázkam ochrany života. "Nastal čas na iniciatívy s cieľom odstrániť diskrimináciu nenarodených detí a chrániť ich pred umelým potratom, najmä z dôvodu pohlavia dieťaťa, sociálnych dôvodov a na žiadosť ženy," uvádzajú vo vyhlásení biskupi. Tí sú zároveň presvedčení, že akékoľvek dokumenty, ktoré sa prijímajú na národnej úrovni, by mali brať do úvahy najmä spoločenské, kultúrne a náboženské zvyklosti a nielen účasť v európskych a medzinárodných štruktúrach.

"Upozorňujeme, že v poslednom období sa objavilo viacero návrhov dokumentov z oblasti ľudských práv, ktoré sa však môžu stať nástrojom na šírenie gender ideológie, nadštandardných práv neheterosexuálnych menšín, obmedzovania slobody svedomia a obmedzovania rodičovských práv," uvádzajú biskupi s tým, že agenda ľudských práv by sa nemala zneužívať na šírenie ideologických požiadaviek, ale mala by sledovať dobro všetkých ľudí bez rozdielu. Spoločné rokovanie KBS a ČBK sa uskutočnilo v dňoch 22. až 24. októbra vo Vranove pri Brne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu