Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bohunická elektráreň má za sebou bezpečnostnú kontrolu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Atómová elektráreň Bohunice V2, ktorú prevádzkujú Slovenské elektrárne, má za sebou previerku Svetovej asociácie jadrových prevádzkovateľov (WANO). Tá bola zameraná na zlepšovanie bezpečnosti a spoľahlivosti jadrovej elektrárne.

Tím odborníkov z deviatich krajín porovnal výsledky z predchádzajúcej previerky, ktorá sa konala pred šiestimi rokmi, so súčasným stavom bezpečnosti bohunickej elektrárne. "Niekoľko opatrení, ktoré boli prijaté od roku 2007, zabránili opakovaniu odporučení z predchádzajúcich previerok a ukázali zlepšenie v cieľových oblastiach," povedal šéf tímu odborníkov Zbyňek Grund.

Práve ukončená previerka v Bohuniciach poskytla manažmentu elektrárne ďalšie poznatky ako zlepšiť jej bezpečnosť. "Domnievam sa, že Slovenské elektrárne budú správne implementovať výsledky partnerskej previerky," konštatoval Grund. Slovenský dominantný výrobca elektriny teraz vypracuje harmonogram implementácie odporúčaní WANO, pričom misia na hodnotenie akčného plánu implementácie je očakávaná o dva roky.

Experti počas previerky WANO posudzujú a hodnotia rôzne oblasti riadenia, prevádzky a údržby jadrového zariadenia. Previerka nemá charakter inšpekcie a prebieha na dobrovoľnom základe.

Poslaním misie WANO je maximalizovať bezpečnosť a spoľahlivosť jadrových elektrární na celom svete prostredníctvom vzájomnej spolupráce pri hodnotení, porovnávaní a zlepšovaní výkonnosti, prostredníctvom vzájomnej výmeny informácií. Previerky WANO sa konajú zhruba raz za šesť rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu