Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Finančný plán Slovákov veľmi nezaujíma, väčšina z nás ho nemá

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Aj napriek tomu, že takmer deväť z desiatich Slovákov si sporí, finančný plán zostavený odborníkom má len asi štvrtina z nich.

V oblasti poradenstva častejšie veria bankovým inštitúciám. Finančný plán od nich má, alebo o ňom uvažuje 57 % Slovákov. Služby investičného odborníka využíva alebo plánuje využiť 46 % opýtaných. Takmer polovica slovenskej populácie však využitie finančného poradenstva vôbec neplánuje. Vyplynulo to z prieskumu investičnej skupiny Pioneer Investments.

Z prieskumu taktiež vyplynulo, že takmer štvrtina Slovákov má úspory vo výške troch až šiestich mesačných príjmov a asi jedna pätina má k dispozícii finančnú rezervu vyššiu, než je ich polročný príjem. Ako najčastejšiu formu sporenia používa viac ako 70 % Slovákov bežný bankový účet. Investičné nástroje, ako sú napríklad podielové fondy, využívajú viac muži (13 %). Naopak, u žien majú len minimálnu dôveru (8 %). "Ženy sa v oblasti investovania a nakladania s financiami všeobecne považujú za opatrnejšie," povedal Country Manager Pioneer Investments SR Miroslav Ovčarik. 

Finančný plán od banky alebo investičného poradcu má 28 % mužov a 23 % žien. O využití služieb finančného poradenstva uvažuje ďalšia zhruba štvrtina opýtaných. Naopak, takmer polovica respondentov, častejšie ženy, uviedla, že nič také ani v budúcnosti neplánuje. Najzodpovednejšie sa k svojim financiám správajú obyvatelia Bratislavy, kde má osobný finančný plán zostavený bankou 38 % respondentov a od investičného odborníka 32 % opýtaných. Finančné poradenstvo využívajú častejšie tiež stredoškolsky a vysokoškolsky vzdelaní občania. 

Prieskum o sporení slovenskej populácie realizovala investičná skupina Pioneer Investments v spolupráci s agentúrou Sofres Factum v auguste 2013 na vzorke 526 mužov a žien vo veku od 18 do 65 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu