Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obrovské nešťastie: Čo mohlo spôsobiť Šimonkovu (†2) zbytočnú smrť?

Pohľad na chodbu, kde je smrtiaci výťah Zobraziť galériu (3)
Pohľad na chodbu, kde je smrtiaci výťah (Zdroj: archív)

HUMENNÉ – Včerajšia desivá tragédia otriasla celým Slovenskom. Len 18-mesačný Šimonko zomrel po tom, čo nešťastnou náhodou spadol do výťahovej šachty, keď ho v kočíku vyberali z výťahu v humenskej poliklinike. Nepredstaviteľné muky prežívajú rodičia, blízki, no udalosť nenechala chladným azda nikoho. Kto je zo obrovské nešťastie zodpovedný?

Vo chvíli, keď sa výťah v humenskej poliklinike pohol už v ňom bol len Šimonko v kočíku. Vystrašený otec sa snažil kočík vytiahnuť, no ako sa nahol, chlapček z neho nešťastne vypadol. Zo šiesteho poschodia padal približne 18 metrov. Keď na miesto tragédie prišli hasiči, výťah bol tesne nad telíčkom, keby tam bol dospelý človek, privalí ho. Výťah teda po páde chlapčeka musel klesnúť za ním. Podľa prítomných ľudí sa s výťahom muselo niečo stať, lebo po tragédii ho počuli jazdiť hore – dole.  

Prípad prevzala polícia, ktorá už začala trestné stíhanie. "Vyšetrovateľ  Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Humennom začal v prípade trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia," informovala prešovská policajná hovorkyňa Jana Migaľová.

animácia nešťastnej udalosti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: foto: tv markíza)

Môžu za to poruchové výťahy?  

Budova humenskej polikliniky, v ktorej došlo ku nešťastiu, v júni minulého roka zmenila majiteľa. Po bývalom vlastníkovi Spoločné zdravotníctvo, a.s. sa dostala do rúk spoločnosti NBP, s.r.o., ktorej konateľom je Peter Nízky. Ako vtedy informoval denník Korzár, dôvodom predaja mal byť aj nedostatok financií na nákladné opravy.

Nízky už v júni avizoval, že dôjde k výmene a rekonštrukcii výťahov, ktoré boli poruchové. K poruchám dochádzalo údajne kvôli upchatej kanalizácii. Kabíny pristávali do šácht so splaškami a zlyhávala elektronika.

Majiteľ, keď sa dozvedel o strašnej udalosti, sa okamžite vrátil zo služobnej cesty. Ako uviedla pluska.sk, je mu veľmi ľúto, čo sa stalo, no tvrdí, že o revíziu a servis výťahov sa starajú. Zatiaľ nie je známe, čo mohlo obrovské nešťastie spôsobiť, príčin mohlo byť viac. Ktorá to však bola, určia až znalci. „Je mi ľúto, čo sa stalo. Ak bude zodpovednosť na mojej strane, ponesiem ju,“ vyhlásil po nešťastnej tragédii majiteľ.

Nízky ďalej hovorí, že keď polikliniku prevzali, výťahy nechodili vôbec. Dali ich do technickej spôsobilosti, prostredníctvom externej firmy sa starajú o revíziu a servis. Ako ďalej dodáva, vymenili aj hlavnú elektronickú časť, no problém vidí v tom, že ľudia sa často ponáhľajú, a preto do výťahu pre štyri osoby často nastúpia aj ôsmi.  

Pacienti ale tvrdia, že výťahy boli poruchové a nespoľahlivé. „Myslím, že výťah by sa vôbec nemal pohnúť, pokiaľ je otvorený. Tu ide o technickú chybu. Peniaze nie sú na nič, všetko sa iba lepí a pláta. Na nič nové nie sú peniaze, a preto sa stávajú takéto veci,“ uviedol náš čitateľ.

„Po dlhoročných skúsenostiach s výťahom viem, že ak sa použijú vhodné technické pomôcky, výťah sa pohne aj pri otvorených dverách. Ktovie, kto ho dokázal privolať na horné poschodie, čo mal v ruke, či nie to, čo používajú výťahári. Ten výťah mohol byť úplne v poriadku, len mohlo ísť o neoprávnenú manipuláciu. Kedysi, keď u nás v dome decká manipulovali s výťahmi, zasekávali ľudí, ja som ich vedela vybrať von, aj keď vypli elektrinu. Tento výťah bol určite z inej kategórie a tam by sa to nemalo dať,“ vyjadrila sa čitateľka Miladka.

„Tie výťahy sú veľmi vyťahané! Tie bolo potrebné už roky dozadu vymeniť! Stačí, aby niekto potiahol na niektorom poschodí dvere a už ostal visieť medzi poschodiami!!! Je to hanbou majiteľa a revíznych technikov! Som zvedavý ako sa to ďalej vyvinie, či náhodou papiere o revízii neboli len vyrobené kvôli obálke plnej eur!!! Život to už chlapčiatku nevráti, ale za toto by mal niekto niesť vinu a poriadnu, lebo toto môže byť klasifikované aj za všeobecné ohrozenie!!! Nemyslíte?!,“ aj to bol jeden z názorov našich čitateľov.

Majiteľ budovy Peter Nízky však tvrdí, že zariadenia opravili. Výťah, kde sa nešťastie stalo, má servisnú aj technickú správu a bol plne funkčný.


Obrovské nešťastie: Čo mohlo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív)

Zatiaľ len dohady

Názor vyjadril aj šéf Cechu výťahárov z Košíc Pavol Tuchyňa. Pre portál pluska.sk načrtol tri teoretické možnosti, ktoré mohli zapríčiniť samovoľný pohyb kabíny.  Ak je výťah v zlom technickom stave, vykazuje malú trakčnosť lán. Čiže, i keď sa výťah zastaví, drážky v trakčnom kotúči sú také opotrebované, že sa lano šmýka ďalej, takže kabína sa nezastaví.

Mohlo sa stať, že dvere výťahu otvorili zle, napríklad na medziposchodí alebo vtedy, keď kabína ešte úplne nestála na poschodí. Zo strojovne ju chceli posunúť a spustili ju.

Zlyhať mohla aj elektrická bezpečnosť, táto možnosť je však podľa odborníkov veľmi mizivá. 

Stali ste sa svedkom tejto nešťastnej udalosti? Máte viac informácií alebo zábery z miesta? Pošlite nám ich na tipy@topky.sk.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu