Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenskí colníci dostali od Američanov vzácny dar

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TRSTENÁ – Colníci dostali od amerického ministerstva energetiky špeciálne upravené vozidlo na odhaľovanie rádioaktivity. Slovenskí colníci už podobné autá majú, toto je však prvé, ktoré dokáže zachytiť jadrové a rádioaktívne materiály aj v pohybe.

„Najčastejšie materiály, ktoré signalizujú prvky rádioaktivity, sú väčšinou štrky, šrot, ale čo je veľmi citlivé, sú to aj rôzne potraviny, napríklad šaláty a káva. Z toho dôvodu je dôležité, aby túto informáciu mali v čase zachytenia pracovníci úradu verejného zdravotníctva a aby vedeli na mieste posúdiť, či takýto tovar bude distribuovaný alebo bude zadržaný a následne zničený,“ povedal generálny riaditeľ sekcie colných úradov Finančnej správy SR Jozef Turčák pri skúšaní nového vozidla na pobočke žilinského colného úradu v Trstenej.

Americký mobilný detekčný systém MDS-134D, ktorý si dali colníci namontovať do bielej dodávky, im umožní kdekoľvek a za akéhokoľvek počasia odhaľovať pašerákov rádioaktívnych látok či prevoz materiálov, ktoré presahujú povolené hodnoty radiácie. Detektor prístroja je citlivý na gama a neutrónové žiarenie. Dodávka dokáže monitorovať autá, tovar aj ľudí. Pri zvýšenej radiácii spustí systém radiačný poplach a vyhodnotí typ žiarenia. Colníci podozrivé vozidlo následne odstavia a rádioaktivitu domerajú ručným detektorom. O výsledkoch potom informujú príslušné orgány ministerstva zdravotníctva. 

Finančná správa dostala mobilný detekčný systém v hodnote približne 74-tisíc eur na základe Memoranda o porozumení podpísaného slovenskou colnou správou a Ministerstvom energetiky USA v roku 2006. Slovenskí colníci dostali od Američanov už päť takýchto mobilných skenerov, pričom len ten najnovší dokáže zachytiť rádioaktívne materiály aj v pohybe, ostatné musia stáť a kontrolované vozidlá spomaliť na 10- až 15-kilometrovú rýchlosť. Autá na detekciu rádioaktívneho materiálu sa využívajú po celom svete v rámci programu SLD (Second line of defense), jeho cieľom je zamedziť hrozbe vyrobenia nukleárnych zbraní na teroristické útoky. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu