Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Študenti musia o pôžičku z pôžičkového fondu požiadať do konca októbra

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Študenti, ktorí majú záujem o pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania (FNPV), musia poslať svoju žiadosť do konca októbra.

"Dôležité je, aby žiadosť bola fyzicky u nás vo fonde do 31. októbra 2013. Odporúčame preto posielať žiadosť poštou najneskôr 28. októbra," upozornil Pavol Kučmáš, ktorý je poverený riadením fondu.

Žiadosť o pôžičku si študenti môžu stiahnuť z webovej stránky FNPV. Novinkou je, že ju nepodávajú prostredníctvom študijného oddelenia svojej fakulty, ale posielajú, alebo prinesú priamo do fondu.

"Podmienkou pre študentov je, že musia byť zapísaní v rámci akademického roka, v ktorom žiadajú o štúdium, t.z. žiadosť o pôžičku môžu predložiť až potom, ako sú zapísaní do školy a škola im reálne dokáže potvrdiť to, že už sa zapísali," uviedol Kučmáš. Žiadateľ musí mať trvalý pobyt na území Slovenska, alebo musí byť v postavení Slováka žijúceho v zahraničí. Pôžičku môže dostať aj študent - občan Európskej únie, ktorý má právo na trvalý pobyt na území Slovenskej republiky.

Maximálna suma, ktorú si študenti môžu požičať z fondu, je 3000 eur, minimálne môžu získať 500 eur. Úroková sadzba v akademickom roku 2013/2014 je stanovená na 4,5 percenta. Pôžička sa neúročí, keď má dlžník zákonný nárok na odklad splátok. Pôžičky nie sú účelovo viazané, je na študentovi, ako ich použije. "Navýšili sme finančné prostriedky určené na pôžičky, a to na 5 miliónov eur oproti 3 až 3,5 milióna eur, ktoré boli vyčlenené na pôžičky v predchádzajúcich rokoch," dodal Kučmáš. Študenti môžu splácať minimálne päť rokov a maximálne 10 rokov.

Doktorandi si môžu z fondu požičať maximálne 6000 eur. Títo študenti tretieho stupňa si môžu požiadať o pôžičku ako študenti, alebo aj ako učitelia. "Závisí to od toho, akou cestou sa chcú uberať. Pokiaľ vedia, že budú pôsobiť ako pedagógovia, je pre nich výhodnejšia pôžička pre pedagógov, pokiaľ neplánujú vykonávať učiteľské povolanie, je pre nich výhodnejšia pôžička pre študentov," radí Kučmáš. Učitelia môžu z fondu získať maximálne 30.000 eur.

Fond na podporu vzdelávania (FPV) od 1. januára 2013 zlúčil Študentský pôžičkový fond a Pôžičkový fond pre začínajúcich pedagógov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu