Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vysokoškoláci žiadajú o pôžičky za viac ako 9 mil. eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vysokoškoláci žiadajú o 9,3 milióna eur na pôžičky z Fondu na podporu vzdelávania. Žiadať o peniaze mohli do konca októbra. Fondu doručili študenti dohromady 3 696 žiadostí, 75 z nich prišlo po stanovenom termíne, informuje hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

O pôžičku mohli žiadať vysokoškolskí študenti I., II. a III. stupňa štúdia v dennej i externej forme, a to aj na zahraničných vysokých školách. Priemerná žiadaná výška pôžičky presiahla 2 560 eur. Najväčší záujem je pritom o pôžičky v maximálnej možnej sume 3 000 eur, ktorých prišlo viac ako 61 percent.

Podľa povereného riaditeľa fondu Pavla Kučmáša počet žiadostí vzrástol oproti minulému roku približne o 10 percent a žiadaná suma pôžičiek viac ako dvojnásobne prekročila priemer posledných rokov.

Fond má podľa zákona 60 dní na rozhodnutie o schválení, resp. neschválení pôžičiek. Schvaľovanie pozostáva z viacerých etáp, žiadosti najprv zaevidujú do databázy fondu a posúdia, či splnili potrebné podmienky.

Potom ich zoradia podľa kritérií na uprednostnenie a nakoniec ich rada fondu schváli. Pôžičky pre študentov by mali definitívne odsúhlasiť a zverejniť ich zoznam v polovici decembra 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu