Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pozrite si miesta, kde ľudia najviac zomierajú kvôli špinavému vzduchu: Ako je na tom Slovensko!

Mapa sveta znázorňujúca najviac znečistené ovzdušie
Mapa sveta znázorňujúca najviac znečistené ovzdušie (Zdroj: Foto: internet)

BRATISLAVA – Ťažké kovy, oxid siričitý, oxid dusíka a oxid uhlíka so skleníkovým efektom sú najčastejšie látky, ktoré znečisťujú ovzdušie. Špinavý vzduch najviac vplýva na prírodu a človeka. Pozrite si mapu, ktorá znázorňuje miesta, kde je ovzdušie najznečistenejšie na svete.

Istotne ste zažili situáciu, keď vám bolo zle alebo nevoľno a pomohlo vám nadýchnutie sa čistého, čerstvého vzduchu. Pravdou totiž je, že znečistené ovzdušie problémy s dýchaním a so srdcom a výrazne ovplyvňuje dĺžku života človeka.

O ochrane ovzdušia sa toho popísalo už mnoho. Na celom svete môžete nájsť aktivistov bojujúcich za zdravé ovzdušie, bojujúcich proti zväčšujúcej sa ozónovej diere, bojujúcich proti emisiám, či iným znečisteniam, ktorá zabíjajú zdravý, čistý vzduch. Obrovské kúdoly znečisteného vzduchu pokrývajú najmä veľkomestá po celom svete. I keď sa vplyvom cirkulácie prečistí a naoko v ňom nevidno žiadne znečistenie, účinky „špinavého“ vzduchu môžu v populácii pretrvávať dlhú dobu. Štúdie dokazujú, že látky, nachádzajúce sa v znečistenom ovzduší, majú výrazný vplyv na znižovanie dĺžky života ľudí.

Na mape sú znázornené miesta, kde vidno, koľko ľudí každým rokom zomrie od účinkov znečistenia ovzdušia po celom svete. Ide o štúdiu, ktorú vypracoval medzinárodný tím vedcov.  

Mapa sveta znázorňujúca najviac
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Foto: internet)

Farby na mape zobrazujú o koľko viac ľudí zomrelo v danom regióne v roku 2000 na znečistenia ovzdušia, v porovnaní s rokom 1850. Podľa portálu financnytrh.com farby označujú počet zvyšovania úmrtia na rozlohe 386 štvorcových míľ, čo je oblasť s veľkosťou Dallasu. To znamená, že v najhorších častiach severnej Číny a Indii je v súčasnosti viac ako tisíc úmrtí kvôli znečisteniu ovzdušia na ploche s rozlohou veľkosti Dallasu, ako bolo v roku 1850. Farby na mape teda v skutočnosti nezodpovedajú počtom absolútnych úmrtí.

Podľa odborníkov znečistenie ovzdušia spôsobilo v Európe v roku 2009 škody na zdraví a životnom prostredí až za 169 miliárd eur. Na vine je najmä chod desaťtisíc najväčších európskych tovární a energetických prevádzok. Väčšinu škôd spôsobených znečistením ovzdušia majú na svedomí priemyselné objekty. Tie zamorujú ovzdušie ťažkými kovmi, oxidom siričitým, oxidom dusíka a oxidom uhlíka so skleníkovým efektom. Na zdraví ľudí sa to odzrkadľuje najmä ako problémy s dychom a so srdcom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu