Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Opozícia chce znížiť správny poplatok za zápis vozidiel

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Znížiť a zjednotiť výšku správneho poplatku za prvý zápis držiteľa automobilu do evidencie vozidiel kategórie M1 s najmenej šiestimi miestami na sedenie a výkonom motora do 110 kW na 33 eur navrhujú poslanci Richard Vašečka (OĽaNO), Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) a Pavol Zajac (KDH).

Dnes sa výška správneho poplatku za prvý zápis do evidencie vozidiel aj s vykonaním úprav v dokladoch pri automobiloch s výkonom motora do 110 kW pohybuje od 167 eur do 397 eur. Parlament novelou zákona o správnych poplatkoch odštartuje 14. deň 27. schôdze Národnej rady SR.

"Motorové vozidlá kategórie M1 so šesť a viac miestami na sedenie sú v mnohých prípadoch využívané viacčlennými rodinami s deťmi, ktoré tieto vozidlá potrebujú ako nevyhnutnú súčasť pre svoj plnohodnotný život. Početnejšie rodiny s deťmi sú neraz odkázané na kúpu takéhoto auta z dôvodu jeho používania ako jediného dostupného dopravného prostriedku, ktoré im zabezpečí prístup detí do školy a rodičov do zamestnania. Vyšší výkon motora u väčších vozidiel je zrejmý z dôvodu vyššieho počtu miest a hmotnosti vozidla, pričom tento predstavuje len bežné navýšenie pre bezpečné dynamické vlastnosti daného vozidla," argumentujú predkladatelia.

Poslanci budú pokračovať v diskusii k poslaneckým návrhom zákonov. Bezplatné sterilizácie pre osoby s viac ako štyrmi deťmi, alebo staršie ako 35 rokov s minimálne troma deťmi navrhuje v novele zákona o zdravotnej starostlivosti poslankyňa za SAS Lucia Nicholsonová. Ak by sa tieto osoby dobrovoľne rozhodli podstúpiť sterilizáciu, zákrok by sa plne uhrádzal z verejného zdravotného poistenia.

"Je potrebné uvedomiť si, že cena jednej sterilizácie sa pohybuje od 300 eur do 500 eur. V súkromných zdravotníckych zariadeniach je cena 500 eur a vyššie. Pre rodiča, ktorý sa stará o štyri deti, môže byť suma, ktorú by musel vynaložiť na sterilizáciu, príliš vysoká," argumentuje Nicholsonová.

Zakázať odstupné alebo mimoriadne odmeny pri skončení funkcie pre manažérov v štátnych firmách navrhujú v zákone o výbere a odmeňovaní zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu poslanci za OĽaNO Miroslav Kadúc a Igor Hraško.

"Cieľom návrhu zákona je vytvoriť komplexný a systematický zákonný rámec, ktorý by reguloval výber a následné odmeňovanie zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu," vysvetľujú opoziční poslanci.

Zástupcom štátu návrh zakazuje kumulatívne poberanie odmien za výkon viacerých funkcií. Vychádza z pravidla "jeden krát a dosť". Odmenu umožňuje poberať len za funkciu, ktorú zástupca štátu začal vykonávať ako prvú. Manažéri teda budú môcť naďalej pôsobiť vo viacerých štátnych spoločnostiach, všetky ďalšie funkcie by ale vykonávali zadarmo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu