Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poslanci v katolíckom Taliansku podporili práva gayov: VIDEO, ako sa pusinkovali medzi sebou!

Poslankyne talianskeho parlamentu sa bozkávajú. Zobraziť galériu (2)
Poslankyne talianskeho parlamentu sa bozkávajú. (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA/RÍM - Že by láska nakoniec zvíťazila nad nenávisťou? Tak sa to môže zdať pri krátkom pohľade do Talianska, kde tamojší parlament nedávno schvaľoval zákon o homofóbií. Niektorí poslanci jeho schválenie privítali kurióznym spôsobom.

Dianie v slovenskom parlamente len nedávno oživila bitka medzi Alojzom Hlinom a Antonom Martvoňom. Pred pár dňami sme zas boli svedkami alkoholom posilnenej potýčky medzi Obyčajnými ľuďmi a skupinkou z radov Smeru. Slovenskí poslanci by si pritom mohli brať príklad zo svojich talianskych kolegov. Alebo radšej nie?

Taliani totiž pred nedávnom schvaľovali návrh zákona, ktorý prísnejšie trestá zločiny spáchané z homofóbie, teda nenávisti voči homosexuálom. Talianske médiá dokonca používajú aj pojem "transfóbia", teda odpor voči transsexuálom.

Ako to už býva, okolo zákona sa strhla búrlivá diskusia, ktorú nakoniec Taliani veľmi obľubujú. Ku bitke však nedošlo. Naopak, časť poslancov na schválenie zákona reagovala spontánnymi prejavmi lásky - objímaním sa a bozkávaním, bez ohľadu na pohlavie:

Prejavy lásky si vzájomne adresovali poslanci Hnutia piatich hviezd, na ktorého čele stojí Beppe Grillo, bývalý komik a herec, ktorý sa vrhol na politiku. Jeho hnutie sa hlasovania o zákone zdržalo. "Objatie a bozk by nemali vzbudzovať strach. My nemáme strach," napísal na Facebooku poslanec Riccardo Nuti.

Zákon na ochranu sexuálnych menšín sa v Taliansku schvaľoval v búrlivej atmosfére. Počas schvaľovacieho procesu totiž spáchal samovraždu mladý chlapec, ktorého šikanovali jeho spolužiaci, údajne kvôli sexuálnej orientácií. Navyše, podobne ako u nás, aj v talianskom parlamente sa strhla nevôľa okolo večerného rokovania.

Zákon parlament schválil, no v Taliansku ho ešte musí podporiť horná komora parlamentu, teda senát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu