Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čarnogurský ako jediný Slovák v prestížnom klube: O tomto pokecal s Putinom!

Ján Čarnogurský
Ján Čarnogurský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/VALDAJ - Ján Čarnogurský sa ako jeden z mála slovenských politikov osobne stretol a porozprával s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Stalo sa tak minulý týždeň na stretnutí tzv. Valdajského klubu. A čo bolo vlastne hlavnou témou ich rozhovoru?

Minulý týždeň sa konalo v poradí už desiate zasadnutie Valdajského klubu. Ide o diskusný klub, ktorý v súčasnosti tvorí zhruba päťdesiat politológov, analytikov a špecialistov na Ruskú federáciu z USA, Kanady, Veľkej Británie, Nemecka, Francúzska, Talianska, Číny, Indie či Izraela. Slovensko v ňom ako jeden z mála zo stredoeurópskeho regiónu zastupuje právnik a kandidát na prezidenta Ján Čarnogurský.

Na stretnutiach klubu sa vždy stanoví nejaká téma, tento rok sa hovorilo o Diverzite Ruska v súčasnom svete. Diskusie sa zúčastnil napríklad bývalý šéf Európskej komisie Romano Prodi, nemecký exminister obrany Volker Rühe, bývalý francúzsky predseda vlády Francois Fillon alebo bývalý premiér Poľska Wlodzimierz Cimoszewicz.

Niektorí Valdajskému klubu vyčítajú, že združuje len tzv. rusofilov. Zasadnutí sa však zúčastňujú aj odborníci s opozičnými názormi, ako napríklad ruský opozičný poslanec Vladimír Ryžkov alebo americký politológ Ariel Cohen, ktorý je známy svojím kritickým postojom voči Rusku.

Po skončení plenárneho zasadnutia pozval Putin na večeru do prezidentských priestorov dvadsať účastníkov vrátane Jána Čarnogurského. Prítomných prekvapilo, že ruský prezident so sebou doviezol aj Alexeja Kudrina, ktorý pôsobil ešte za čias Dmitrija Medvedeva ako minister financií. Medvedev ho totiž z dôvodu, že chcel údajne znížiť rozpočet ministerstva obrany, donútil na svoju funkciu rezignovať. "Bolo to pomerne prekvapivé, nikto ho tam nečakal. Putin ho dokonca priviezol svojím autom, lebo sa neplánovalo, že sa zúčastní aj večere," povedal Čarnogurský Topkám.

S Putinom prehodil zopár slov aj bývalý predseda vlády a slovenský minister spravodlivosti. Reč bola najmä o uplatňovaní ľudských práv a o prípadnom vstupe Ukrajiny do Európskej únie. "Putinovi sa nepáči, že vo svete platí dvojaký meter na uplatňovanie morálnych hodnôt. Rusko stále viac bráni niekdajšie hodnoty západnej Európy, ku ktorým sa tá už viac nehlási," uzavrel Čarnogurský s tým, že Putin narážal najmä na nedávno prijatý zákon týkajúci sa homosexuálov a na obranu kresťanských menšín a misionárov v niektorých moslimských krajinách.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu