Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Mladšie generácie Slovákov sa počas sviatkov vraj objedajú menej

BRATISLAVA - Mladšie generácie Slovákov sa počas vianočných a novoročných sviatkov prejedajú menej ako ich starší spoluobčania.

Napriek tomu naďalej mnoho ľudí ignoruje informácie o škodlivosti nadmerného jedenia počas necelých dvoch týždňov na prelome decembra a januára, keď dokážu pribrať aj päť kilogramov, zhodli sa lekári, ktorých oslovila ČTK.

"Mám pocit, že v rodinách dvadsiatnikov a tridsiatnikov sa už prejedá menej, než to bývalo v minulosti," povedala lekárka Katarína Gašparová z Liptovského Mikuláša. Tradičný zvyk ponúknuť na Vianoce množstvo rôznych druhov potravín sa v mladých rodinách podľa nej naďalej udržiava, ale konzumujú ich vraj striedmejšie.

Niekoľko dní takmer bez pohybu a neustále jedenie však každoročne zvýšia hmotnosť státisícom ľudí, myslí si bratislavský všeobecný lekár Valér Husarovič. No nie vždy podľa neho platí, že viac priberie ten, kto viac skonzumuje. "Niekto môže zjesť naozaj kvantá a na jeho hmotnosti sa to neodrazí. Iný priberie, ako sa hovorí, aj z krajca chleba," spomenul lekár. Najnovšie výskumy podľa neho ukazujú, že to zrejme závisí od zloženia črevných baktérií, ktoré sa podieľajú na spracovaní zjedenej stravy.

"Ak by sa ľudia prejedali len počas sviatkov, nebola by to až taká tragédia," poznamenala skalická lekárka Anna Lvončíková. Slováci sa však podľa nej stravujú nezdravo počas celého roka. Potvrdzuje to aj tohtoročná správa ministerstva zdravotníctva. Nadváhou podľa nej trpí 40 percent mužov a 31 percent žien. Viac než 15 percent z nich trápi vyššie štádium nadváhy - obezita.

Vo zvýšenej miere sa podľa správy nezdravo stravuje rómska komunita. "Často ani nepočúvajú, keď sa im snažím vysvetliť, prečo by mali zmeniť svoju stravu," hovorí detská lekárka Barbora Janegová. Nadváha a obezita pri tom v mnohých prípadoch vedú k cukrovke a chorobám srdca a ciev.

Jediným spoľahlivým receptom na posviatočné chudnutie je pohyb, zhodli sa lekári. Platí podľa nich, že na začiatok je lepšia prechádzka prípadne plaváreň než posilňovňa či fitness centrum. Z jedálneho lístka by sa podľa lekárskych rád mali vylúčiť mastné a sladké jedlá a nahradiť by ich mala najmä zelenina a ovocie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu