Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Sme v dlhoch až po uši: Každý Slovák v priemere visí tisíce

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenskí spotrebitelia majú priemerný dlh bez hypotéky na úrovni 2 572 eur, čo je menej ako spotrebitelia v Maďarsku, alebo v Českej republike, kde spotrebitelia priemerne dlhujú 3 938 eur. Menej dlhujú spotrebitelia v Poľsku, či Rumunsku, kde je priemerná výška dlhu 698 eur.

Vyplýva to z prieskumu agentúry YouGov medzi zákazníkmi medzinárodnej finančnej skupiny International Personal Finance (IPF), ktorá má na Slovensku pobočku Provident Financial, s.r.o. Spoločnosť poskytuje krátkodobé hotovostné pôžičky pre domácnosti. Prieskum sa uskutočnil v piatich krajinách Európy a v Mexiku.

Podľa prieskumu patria Slováci a Rumuni medzi tých, ktorí myslia na horšie časy a tvoria si úspory. Bez úspor je 67 % Slovákov a 66 % Rumunov, pričom v Česku je bez úspor 74 % spotrebiteľov, 78 % v Poľsku a 90 % v Maďarsku. Slováci si priemerne usporia 351 eur, čo je najviac spomedzi krajín uvedených v prieskume. V Českej republike, Poľsku a Rumunsku si spotrebitelia usporia približne rovnakú sumu, v priemere 220 eur. Na Slovensku majú spotrebitelia najvyššiu výšku mesačných splátok, v priemere 248 eur, kým v Rumunsku majú najnižšie priemerné mesačné splátky na úrovni 65 eur. 

Z prieskumu vyplýva, že 55 % opýtaných si stále myslí, že počas uplynulých dvoch až troch rokov sa stalo získanie úveru ťažším a 60 % by malo problém, ak by sa snažilo požičať si peniaze od štandardnej banky alebo iného poskytovateľa úverov. "Prieskum však ukázal, že prevažná väčšina zákazníkov IPF narába s rodinnými financiami opatrne, pričom 93 % starostlivo zvažuje pôžičky, 84 % nevyužíva úvery impulzívne a 84 % prehlasuje, že si nikdy nepožičiava viac, ako sú schopní bez problémov splácať,“ uviedol manažér úverových rizík slovenskej pobočky IPF Provident Financial Marián Kolembus. 

Prieskumu sa v apríli a máji tohto roku zúčastnilo celkom 9 660 respondentov nad 18 rokov. Zapojili sa doň zákazníci IPF v Česku, na Slovensku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a v Mexiku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu