Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dnes budú padať hviezdy: Kam sa pozerať na oblohe, aby ste si mohli niečo zaželať!

Padajú meteoroidy Zobraziť galériu (5)
Padajú meteoroidy

BRATISLAVA - Tento víkend sa môžeme tešiť na prekrásnu nočnú parádu. Padajú totiž hviezdy. Najintenzívnejšie z celého roka. Meteorický roj Perzeíd rozsvieti celú nočnú oblohu. Najsilnejšiu intenzitu bude mať 12. augusta. Odborníci odhadujú, že počas celej noci bude možné vidieť padať až 70 meteoroidov za hodinu. Tohtoročná najlepšia a najkrajšia prehliadka lietajúcich meteoroidov sa teda začala.

Meteorický roj Perzeíd je každoročne netrpezlivo očakávaný a možno ho ľahko sledovať na celom svete.

Odkiaľ prídu meteory?

Meteor alebo zriedkavo lietavica je pomenovanie pre viditeľný jav v atmosfére, ktorý vzniká preletom meteoroidu zemskou atmosférou. Na nočnej oblohe sa prejavuje ako rýchly prelet svietiaceho objektu, preto je tiež známy ako padajúca hviezda. Viditeľné prachové zrná k nám prídu z kométy Swift-Tuttle, ktorá obieha Slnko raz za 133 rokov a zanecháva stopy trosiek. Kométy sú v podstate špinavé snehové gule, ktorým sa vyvinú chvosty, keď sa blížia k slnku a začnú sa topiť. Kométa sa tradične skladá z jadra, komy a chvosta. Koma a chvost sú síce najcharakteristickejšie vlastnosti kométy, vďaka ktorým ju možno takmer určite rozoznať od iných telies, ale väčšina komét na väčšine svojej dráhy tieto zložky nemá. Kóma a chvost sa totiž utvárajú len v blízkosti Slnka pod vplyvom jeho žiarenia. Ďaleko od Slnka tvorí kométu len jadro, niekoľkokilometrové teleso tvorené čiastočne ľadom.

padajú meteoroidy
Zobraziť galériu (5)

Meteoroid je relatívne malý (od veľkosti zrnka piesku po balvan) fragment úlomkov v slnečnej sústave. Po vstupe meteoroidu do zemskej atmosféry dochádza k svetelnému úkazu vytvorenému vďaka tlakom na vzduch (napriek všeobecnému názoru s tým trenie nemá nič spoločné) a následnej ionizácii čiastočiek vzduchu. Tento jav sa volá meteor alebo padajúca hviezda. Ak nejaká časť meteoru vydrží celú cestu dole na zemský povrch, nazýva sa meteorit.

Ideálny čas na sledovanie spŕšky meteorov

Meteorov je možné vidieť v priemere tucet za hodinu, cez víkend bude počet vrcholiť, a to až na 50-80 meteorov za hodinu. V nedeľu bude meteorický roj na svojom vrchole. 12.august bude ideálny pre videnie meteorického roja. Podľa NASA, by sme v pondelok mali vidieť v priemere 100 meteorov za hodinu.

padajú meteoroidy
Zobraziť galériu (5)

Pre najlepšie videnie meteorického roja odborníci radia, aby sme sa usilovali dostať sa preč z mesta alebo z oblasti s jasným svetlom. Najlepší čas pre videnie Perzeíd  nie je v noci, ale skoro ráno. Odporúčajú sledovať oblohu pred svitaním. Žiara bude vysoko nad obzorom.

Perzeidy cestujú veľmi rýchlo, až 132.000 míľ za hodinu, po vstupe do zemskej atmosféry. Iné meteory sú oveľa pomalšie. Padajúce hviezdy budú prichádzať zo súhvezdia Persea, preto sa treba pozerať na severovýchod.

Treba si dávať pozor

Zatiaľ čo sa ľudia radujú, satelitní operátori majú z náporu prachu hlavy v smútku. Podľa NASA tieto meteoroidy nebudú mať vplyv na Hubblov teleskop, no iné satelity by mohla očakávaná spŕška zasiahnuť.

padajú meteoroidy
Zobraziť galériu (5)

Hvezdári radia pozorovateľom, aby si užili tohtoročnú nočnú parádu. „Stačí ak budete ležať na chrbte pod nočnou oblohou a odmenou vám budú prekrásne meteory.“ tvrdia.

 Súhvezdie Perzeus

Perzeus (Perseus, skratka Per) je súhvezdie na severnej oblohe, pomenované po gréckom hrdinovi, ktorý zabil Medúzu. Je jedným z 88 súhvezdí modernej astronómie a bolo aj jedným zo 48 súhvezdí zavedených Ptolemaiom. Obsahuje známu premennú hviezdu Algol (β Per) a nachádza sa v ňom radiant azda najobľúbenejšieho meteorického roja Perzeíd. Podľa tohto súhvezdia sa nazýva tiež najvzdialenejšie špirálové rameno od stredu Galaxie.

padajú meteoroidy
Zobraziť galériu (5)

Kto bol Perzeus

Podľa gréckej legendy bol Perzeus jedným z mnohých synov boha Dia. Vyrastal na ostrove Serifos, kde ho prinieslo more aj s jeho matkou Danae v drevenej truhlici. Kráľ Serifu Polydektes sa obával, že ho Perzeus pripraví o trón a preto mu dal úlohu, aby priniesol hlavu Medúzy. Dúfal, že sa ho tým zbaví, lebo Medúza bola obluda so zvieracími tesákmi a s hadmi namiesto vlasov. Bola taká škaredá, že všetko živé pri pohľade na ňu skamenelo. Do tejto podoby bola zakliata bohyňou Athénou podľa niektorých legiend za to, že sa s ňou kedysi vyrovnala krásou. Perzeus napokon Medúzu zabil. Na radu bohyne Athény na ňu nehľadel priamo, ale pozoroval ju v svojom lesklom štíte ako v zrkadle. Keď Medúza zaspala, odťal jej hlavu a schoval ju do kapsy. Preto býva Perzeus zobrazovaný s mečom, štítom a hlavou Medúzy v ruke.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu