Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Lomnický štít prežil najteplejšiu noc, rekordy padali aj inde

Ľudia sa osviežujú vo fontáne počas extrémne horúceho počasia
Ľudia sa osviežujú vo fontáne počas extrémne horúceho počasia (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Takmer polovica meteorologických staníc Slovenska s denným spravodajstvom zaznamenala túto noc rekord maximálnej hodnoty nočnej teploty vzduchu. Nebol však prekonaný absolútny rekord tejto charakteristiky teploty vzduchu z Piešťan (27,3 °C) z 29. júla 2013.

Podľa slov Pavla Faška, klimatológa zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), pozoruhodný je však absolútny rekord nočnej teploty vzduchu pre Lomnický štít. V noci nadnes tam minimálna nočná teplota neklesla pod 12,2 stupňa, čo sa na Lomnickom štíte doteraz nestalo ani jednu noc v histórii prevádzky tejto meteorologickej stanice, ktorá siaha do roku 1940. Naposledy tam bolo podobne teplo v noci na 3. augusta 1998, kedy tam minimálna nočná teplota vzduchu neklesla pod 11,8 stupňa.
      
"Viac ako desať meteorologických staníc na Slovensku s denným spravodajstvom malo vo štvrtok (8.8.) priemernú dennú teplotu vzduchu vyššiu ako 30 stupňov. Najvyššia bola v Piešťanoch 32,6 stupňa, čo znamená, že na Slovensku bola zaregistrovaná najvyššia priemerná denná teplota v celej histórii meteorologických meraní u nás. Prekonaný bol doterajší rekord tejto charakteristiky teploty vzduchu (32,3 stupňa) z obce Veľké Ripňany, a to 1. júla 2012."
      
"Takmer o tri stupne bol prekonaný aj celoslovenský rekord maximálnej dennej teploty vzduchu pre 8. august z Rimavskej Soboty (36,9 stupňa) z roku 1992. Absolútny celoslovenský rekord maximálnej dennej teploty vzduchu 40,3 stupňa z Hurbanova z 20. júla 2007," odolal.
     
Informoval o tom hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu