Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Záhadné úmrtie dvojdňového Sebastiánka: Zdrvená matka viní lekárov!

Chlapček zomrel v banskobystrickej nemocnici
Chlapček zomrel v banskobystrickej nemocnici (Zdroj: DNBB, photl.com)

BANSKÁ BYSTRICA - Kto pochybil? V Banskej Bystrici došlo minulý týždeň k tragickému úmrtiu novorodeniatka, ktoré skonalo po náhlom prevoze do detskej fakultnej nemocnice. Podľa matky 2-dňového Sebastiána môžu za jeho smrť lekári a podala na nich trestné oznámenie.

Chlapček zomrel vo štvrtok skoro ráno v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici po tom, čo ho sem v inkubátore vrtuľníkom previezli z lučeneckej nemocnice. Presné príčiny jeho úmrtia nie sú známe a prípadom sa už začala zaoberať aj polícia.

Sebastián sa narodil v utorok (30. júla) v lučeneckej nemocnici, kde sa jeho stav po dvoch dňoch skomplikoval a bol potrebný jeho okamžitý prevoz do Banskej Bystrice. Smrť chlapčeka si jeho matka nedokáže vysvetliť a stojí si za tým, že pochybili lekári. Podala už dokonca aj trestné oznámenie. "29-ročná žena z Lučenca podala v pondelok (5.8.) trestné oznámenie nakoľko vo štvrtok (1.8.) došlo za doposiaľ presne nezistených okolností k úmrtiu novorodenca, jej syna," uviedla banskobystrická policajná hovorkyňa Petra Vašková.

Kto ponesie vinu za smrť chlapčeka?

Záchranári odmietajú chybu na ich strane, pretože počas prevozu bol chlapček ešte nažive. "Novorodenec bol v inkubátore prevezený z Lučenca do Banskej Bystrice na ARO, počas prevozu ešte žil," povedal nám hovorca záchranárov Boris Chmel. Za smrť Sebastiána zrejme nemôže ani Detská fakultná nemocnica v Banskej Bystrici, kde novorodenec zomrel. Podľa riaditeľa Jána Noska urobili pre jeho záchranu všetko, no po prevoze mu už nebolo pomoci.

"Dieťa malo vrodenú ťažkú srdečnú chybu, lekári ho bezprostredne resuscitovali, no bezúspešne, nakoľko stupeň postihnutia bol veľmi vysoký a nedalo sa mu pomôcť," uviedol pre Topky a dodal, že srdečná chyba chlapčeka bola taká ťažká, že nemohli operovať. Podľa Noska je v rámci prenatálnej diagnostiky možné túto chybu odhaliť, no pacientka nerodila v Banskej Bystrici, preto nedokáže posúdiť, či sa tak aj stalo.

Či pri pôrode a diagnostike malého Sebastiána pochybili lučeneckí lekári, alebo jeho tragickú smrť nebolo možné odvrátiť, prešetrí polícia. "V súčasnosti robíme všetky vyšetrovacie úkony k tomu, aby sme zistili, za akých okolností k úmrtiu dvojdňového chlapčeka došlo," dodala Vašková. V prípade, že pochybnosti matky chlapca sa potvrdia, nemocnicu trest určite neminie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu