Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

SHMÚ: Júl bol v tomto roku výrazne suchý

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V porovnaní s normálom boli tohtoročné júlové úhrny zrážok najmä na západnom a čiastočne aj na strednom Slovensku mimoriadne nízke. Tlačovú správu s informáciami Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) o zrážkach poskytol agentúre SITA jeho hovorca Ivan Garčár.

Výrazný deficit možno podľa neho ukázať na úhrne v Nitre, kde od 26. júna do 3. augusta spadlo iba 1,2 mm zrážok. Meteorológovia hovoria o výraznom suchu.

"Ani zrážky, ktoré v Nitre spadli pri búrke v noci na 5. augusta, nezmenili tento nepriaznivý stav, pretože tam napršalo iba 1,5 mm dažďovej vody. V Nitre bol júlový mesačný úhrn zrážok 0,8 mm druhým najnižším pre tento mesiac od roku 1881, čiže za posledných 133 rokov. Ešte menej ako teraz tam v júli napršalo v roku 1995, a to 0,1 mm," vysvetľuje klimatológ SHMÚ Marek Švec. V Podhájskej zaznamenali historicky najnižší júlový úhrn zrážok od roku 1901, iba 0,5 mm, a aj tento úhrn sa tam vyskytol iba počas jedného dňa, a to 5. júla.

Zrážky, ktoré padali v júli na Slovensku neboli ani trvalé a nezasiahli ani veľké územie krajiny, píše Garčár. O niečo lepšia situácia je vo východnej polovici nášho územia. No i tam zaznamenávajú meteorológovia v niektorých regiónoch vysoký júlový deficit zrážok.

Ako dopĺňa klimatológ Švec, v Bardejove dosiahol deficit zrážok v júli 75 mm, čo znamená že každému metru štvorcového zemského povrchu tam v tomto vrcholnom letnom mesiaci chýbalo 75 litrov vody zo zrážok. Najkratšie trvali obdobia sucha na východe Slovenka a najdlhšie na západe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu