Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Augustové teploty budú nadnormálne: Minimum dažďa a sucho!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Mesiac august by mal byť podľa očakávaní na Slovensku v priemere teplotne nadnormálny, zrážkovo priemerný až suchší. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej internetovej stránke.

 Prvý augustový týždeň bude teplejší a suchší v porovnaní s dlhodobým priemerom pre toto obdobie. Ďalšie týždne augusta budú mať s najväčšou pravdepodobnosťou rovnaký scenár. V nížinách býva priemer denných miním teploty vzduchu počas augusta 12 až 14 stupňov a priemer denných maxím v rozpätí 23 až 27 stupňov. V hornatých oblastiach na severe Slovenska býva v auguste priemer denných miním 8 až 11 stupňov a priemer denných maxím 18 až 23 stupňov.

Pokiaľ ide o zrážky, priemerný mesačný úhrn býva v auguste podľa SHMÚ zväčša okolo 60 milimetrov (juhozápadné Slovensko) po 100 milimetrov (vyššie položené doliny v horských oblastiach severného Slovenska).

SHMÚ pri týchto informáciách vychádza z predpovedných materiálov Európskeho centra pre strednodobú predpoveď (ECMWF) na ďalší mesiac. Pre odhad vývoja počasia na obdobie viac než desať dní dopredu ECMWF využíva previazanie atmosférického predpovedného modelu s oceánskym, keďže na dlhší čas vopred zohrávajú významnú úlohu nielen počiatočné podmienky v atmosfére (aktuálny stav počasia, z ktorého výpočet začína), ale aj zmeny v oceánskej cirkulácii. Táto forma výhľadu počasia má výlučne experimentálny charakter.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu