Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

MZV Slovákov vystríha pred Egyptom: Do týchto oblastí sa cesta neodporúča

Počas roztržky na káhirskom trhovisku prišlo o život najmenej 15 ľudí.
Počas roztržky na káhirskom trhovisku prišlo o život najmenej 15 ľudí. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vzhľadom na pokračujúcu zhoršenú bezpečnostnú situáciu v Egypte dôrazne neodporúča slovenským občanom cestovať do oblasti severného Sinaja a všetkých prihraničných oblastí.

Na severe Sinajského polostrova sa aktivizujú radikálne militantné skupiny a zvyšuje sa frekvencia teroristických útokov. Ministerstvo na svojej internetovej stránke ďalej odporúča občanom, aby do ostatných oblastí Egypta cestovali iba v nevyhnutných prípadoch. Upozornenie sa netýka turistických destinácií na pobreží Červeného mora (v guvernoráte Južný Sinaj a východnej časti kontinentálneho Egypta v guvernoráte Červené more). Občanom SR, ktorí sa nachádzajú v iných než uvedených turistických oblastiach krajiny, odporúča rezort zvážiť nutnosť ďalšieho zotrvania v týchto miestach.

 "Situácia vo vyššie uvedených turistických centrách je zatiaľ pokojná, bez výraznejších prejavov nepokojov a násilností alebo iných bezpečnostných rizík. Slovenskí občania by mali preto vo vlastnom záujme redukovať svoje aktivity iba na oblasť turistických centier a nezúčastňovať sa fakultatívnych výletov do Káhiry či iných väčších miest," uvádza ministerstvo. Pri presunoch medzi hotelmi a letiskami je nutné mať pri sebe dostatočné zásoby tekutín.

V Egypte v súčasnosti pokračujú demonštrácie spojené s vysokým rizikom vyústenia do násilností. "Dôrazne odporúčame slovenským občanom, aby sa verejným zhromaždeniam vyhýbali, prejavovali maximálnu opatrnosť a urýchlene opustili miesta, na ktorých dochádza k potýčkam," píše sa na internetovej stránke. MZV zároveň pripomína, že je potrebné rešpektovať pokyny uniformovaných egyptských policajných a bezpečnostných zložiek alebo armády.

Ministerstvo zahraničných vecí zároveň odporúča slovenským občanom, aby v prípade cestovania do Egypta využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke MZV. "Upozorňujeme, že rozhodnutie občanov SR cestovať v týchto dňoch do Egypta je na ich vlastnú zodpovednosť. Vzhľadom na vývoj situácie nemožno tiež vylúčiť zhoršenie dostupnosti konzulárnej pomoci zo strany zastupiteľského úradu v Káhire. Toto odporúčanie je platné od 31. júla 2013 do odvolania," dodáva ministerstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu