Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dnes si pripomíname Svetový deň hepatitídy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na Slovensku si dnes pripomenieme Svetový deň hepatitídy. Vírusová hepatitída je zápalové ochorenie pečene, ktoré najčastejšie spôsobujú vírusy hepatitídy typu A, B, C, ale aj ďalšie vírusy.

Ochorenie je nákazlivé a vírusy prenikajúce do organizmu rôznymi cestami vedú k degenerácii až nekróze pečeňových buniek, pečeňovému zlyhaniu a následne k smrti.

Podľa aktuálnych čísel Svetovej zdravotníckej organizácie, toto ochorenie postihuje milióny obyvateľov. V Európe trpí hepatitídou typu B viac ako 13 miliónov dospelých a hepatitídou typu C je nakazených takmer 15 miliónov ľudí. "Najviac infikovaných nájdeme medzi ľuďmi, ktorí injekčne užívajú drogy. Aj preto pohodené injekčné striekačky naháňajú strach a vyvolávajú hnev," uviedla podpredsedníčka občianskeho združenia (OZ) Odyseus Miroslava Žilinská.

OZ Odyseus, ktoré v Bratislave prevádzkuje program výmeny injekčných striekačiek, pomáha zabraňovať šíreniu hepatitídy typu B a C medzi injekčnými užívateľmi drog už od roku 1997. Programy výmeny injekčných striekačiek chránia ako zdravie ľudí, ktorí užívajú drogy, tak aj zdravie verejnosti.

"Pred použitými pohodenými injekčnými striekačkami verejnosť najlepšie ochránia samotní užívatelia drog. Dôležitá je edukácia, ktorá prináša výsledky. Za minulý rok naši klienti vyzbierali 109.586 použitých injekčných striekačiek, ktoré neostali ležať na uliciach a my sme ich bezpečne zlikvidovali. Pre lepšiu predstavu, takéto množstvo by naplnilo päť kufrov osobných áut s objemom 400 litrov," povedala Žilinská.

Občianske združenie Odyseus je jedna z najstarších organizácií na Slovensku poskytujúcich terénnu sociálnu prácu. Od roku 1997 poskytuje nízkoprahové služby za pomoci profesionálneho a odborného tímu pracovníkov. Ide prevažne o servisné služby užívateľom drog, osobám ponúkajúcim sexuálne služby na ulici a ľuďom žijúcim s HIV.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu