Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Šokujúca rana našej ekonomike: Prehrali sme súboj o výrobu luxusného Bentley!

(Zdroj: inautonews.com)

BRATISLAVA/LONDÝN - Veľkú investíciu na výrobu luxusných automobilov Bentley nakoniec získalo britské mesto Crewe. Padli tak všetky špekulácie o tom, že drahé automobily by sa mohli vyrábať v bratislavskom Volkswagene.

Luxusná značka Bentley patrí pod koncern Volkswagen. Aj preto sa ešte prednedávnom považovalo za takmer isté, že nemecká automobilka bude vo svojej bratislavskej fabrike vyrábať najnovšie SUV značky Bentley. Britský denník Mail Online však aktuálne informuje, že auto sa bude vyrábať v meste Crewe, kde má luxusná značka svoj domov. "Očakáva sa, že investícia za viac ako 800 miliónov eur na stavbu 4000 automobilov ročne prinesie stovky pracovných miest. Spolu so subdodávateľmi môže tak vzniknúť až tisícka nových príležitostí," píše Mail Online.

Denník poznamenáva, že v prospech Slovenska hrala najmä lacnejšia pracovná sila a neistota z prípadného odchodu Veľkej Británie z Európskej únie. Ak by sa výroba presunula na Slovensko, bol by to prelomový krok. Po prvý raz v storočnej histórii značky Bentley by sa jej autá vyrábali mimo Spojeného kráľovstva.

Napriek nedobrej hospodárskej situácii v Európe sa luxusnej značke áut veľmi darí a v najbližších rokoch očakáva dokonca dvojciferný rast svojho obratu. Mail Online pripomína, že britský automobilový priemysel prežíva znovuzrodenie. Tvorí asi tri percentá tamojšieho HDP a zamestnáva 700 tisíc ľudí. Štyri pätiny britských áut pritom idú na export.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu