Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Juh Slovenska sa opäť otriasal: Obyvateľov vystrašili hneď dve zemetrasenia

Otrasy bolo cítiť aj na Slovensku Zobraziť galériu (2)
Otrasy bolo cítiť aj na Slovensku (Zdroj: seismology.sk, foldrenges.hu)

VEĽKÝ KRTÍŠ - Ani nie mesiac po tom, čo obyvateľov Veľkého Krtíša vydesila trasúca sa zem, pocítili ďalšie záchvevy. V utorok večer sa pod ich nohami ozývali otrasy zemetrasenia, ktorého epicentrum bolo na severe Maďarska a dosahovalo magnitúdu 3,51.

Obec Érsekvadkert na severe Maďarska zasiahlo zemetrasenie presne 7 minút po 21:00, píše portál idokep.hu. Napriek tomu, že bolo relatívne silné, obyvatelia nezaznamenali okrem menších prasklín žiadne škody.

Podľa webu Národnej siete seizmických staníc zemetrasenie bolo zaznamenané aj slovenskými seizmickými stanicami. Na rozdiel od maďarských médií, určili magnitúdu zemetrasenia na 3,3. Otrasy pocítili ľudia na južnom Slovensku, najmä vo veľkom Krtíši, kde trasúca sa zem miestnych vystrašila. Tvrdia, že ich obec zasiahli až dve zemetrasenia.

Juh Slovenska sa opäť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: seismology.sk, foldrenges.hu)

"Geofyzikálny ústav SAV v Bratislave bude analyzovať záznamy seizmických staníc, ako aj údaje o pozorovaných účinkoch zemetrasenia," píše sa na webe. Ústav preto prosí všetkých, ktorí účinky zemetrasenia pocítili, aby čo najskôr vyplnili dotazník. Údaje od každého pozorovateľa sú cenné a preto je užitočné, aby dotazník vyplnili aj blízki susedia, pokiaľ zemetrasenie pozorovali.

Nebolo to tak dávno, čo Veľkokrtíšania pocítili otrasy zemetrasenia s magnitúdou 4,1, ktoré tiež pochádzali z Maďarska. Výnimočný prírodný jav ich zastihol aj 5. júna takmer v rovnakom čase, krátko pred 21:00. Epicentrum zemetrasenia bolo tiež neďaleko maďarskej obce Érsekvadkert.

Zemetrasenie vtedy na vlastnej koži pocítili obyvatelia vo Veľkom Krtíši, Veľkej nad Ipľom, Dudinciach, Želiezovciach, v Krupine i obciach Úľany nad Žitavou, Sklabiňa, Čebovce a Opatovská Nová Ves. Záchvevy mali zaznamenať aj obyvatelia Banskej Bystrice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu