Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

O krok bližšie k chyteniu vrahov slovenských horolezcov: Zatkli podozrivých

(Zdroj: SITA)

ISLAMABAD – Pakistanská polícia dnes oznámila, že zatkla 18 podozrivých z júnovej vraždy desiatich zahraničných horolezcov a ich miestneho sprievodcu na úpätí hory Nanga Parbat. Medzi obeťami boli aj Slováci Peter Šperka a Anton Dobeš.

Informovala o tom na svojej internetovej stránke pakistanská televízia Geo TV. Policajný dôstojník, ktorý vedie vyšetrovanie, uviedol, že len štyria zo zatknutých sa priamo zúčastnili na vraždení, ku ktorému došlo na úpätí Nanga Parbatu. "Zatkli sme štyroch páchateľov, ktorí zastrelili turistov v základnom tábore pod Nanga Parbatom. Ďalší siedmi sú zatiaľ na slobode."

Ďalšie podrobnosti o útoku vyšli najavo počas výsluchov. Podozriví prezradili, že horolezcov chceli pôvodne uniesť. "Povedali, že ich plán nevyšiel, lebo jeden z Číňanov kládol odpor, keď sa k nim priblížili," uviedol vyšetrovateľ. "Keď sa jeden z Číňanov začal brániť, jeden z teroristov na neho vystrelil zo svojej zbrane a zabil ho. Teroristi sa potom medzi sebou pobili. Potom začali strieľať na všetkých turistov," dodal vyšetrovateľ. Na otázku, či by teroristom mohol vyjsť ich plán s únosom, vyšetrovateľ povedal, že niečo také by vzhľadom na náročnosť terénu bolo takmer nemožné.

Skupinu 35 militantov vrátane 18 zadržaných vycvičili na severe Waziristanu. Policajný vyšetrovateľ zároveň potvrdil, že niektorí z podozrivých, ktorí boli zatknutí v súvislosti s útokom pod Nanga Parbatom, majú väzby na pakistanskú vetvu hnutia Taliban. Až do smutnej udalosti bola oblasť Gilgit-Baltistan pokladaná za bezpečnú. K útoku došlo v noci z 22. na 23. júna, keď militanti prezlečení za policajtov prepadli základný tábor na úpätí deviatej najvyššej hory sveta Nanga Parbat. Ďalší zabití pochádzali z Číny, Litvy, Nepálu, Ukrajiny a jeden člen expedície mal americko-čínske občianstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu