Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Padnete na zadok: Lunik IX porazil Košice, má nulový úver!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – O situácii na Luniku IX sa príďte presvedčiť priamo na Lunik IX. Máme tam ešte dosť voľných bytov, odkazuje primátor Košíc Richard Raši členom mimovládnej organizácie INEKO, ktorá nedávno zverejnila analýzu o finančnej kondícii miest a obcí na Slovensku. Z nej vyplýva, že Lunik IX je na tom lepšie ako samotné mesto Košice.

Takto vyzerá, keď sa ekonomické analýzy robia len na základe čísel a zozbieraných údajov, ktoré neodrážajú skutočnosť. Sídlisko, kde len niekoľkokrát do dňa tečie studená voda, elektrinu berú mnohí načierno, pomedzi nohami sa vám pletú potkany, za domami sa vŕšia odpadky, často tam zasahujú hasiči, domy sú zdemolované a väčšina obyvateľov je bez práce, vraj narába s finančnými prostriedkami lepšie ako samotné mesto. V rebríčku sa Lunik IX umiestnil s 1,3 bodmi na 1876 mieste a samotné Košice s + 0,4 bodmi na 2568 mieste! A to ešte pred nedávnom sídlisku hrozila nútená správa.

Podľa tvorcov analýzy je lepšie umiestnenie Lunika IX spôsobené tým, že nemajú žiaden úver, len dlhy. Žiaľ, autori nebrali do úvahy, že na dlhy Lunika IX. sa skladajú všetci obyvatelia mesta. Taktiež sa im skladajú na likvidáciu odpadu či na sanáciu zdemolovaných domov. Táto divná analýza pobúrila i predstaviteľov mesta, ktoré vydalo toto oficiálne stanovisko:

„Analýza spoločnosti INEKO je neobjektívna a nemá žiadnu výpovednú hodnotu. Porovnáva obce bez ohľadu na ich veľkosť a zároveň sa tvári, ako keby mestské časti boli samostatne fungujúce celky. Všetky dlhy aj záväzky mestských častí, vrátane kosenia, údržby komunikácií, splácania úverov, z ktorých financujeme aj fungovanie mestských častí, pritom nesie mesto. O jej relevantnosti svedčí aj fakt, že podľa nej je Lunik IX, na ktorý sa skladá celé mesto, ktorý vyprodukoval dlh 6 miliónov eur a kde nie je svetlo, elektrická energia ani voda, v lepšej finančnej kondícii ako mesto Košice. Je pre nás nepochopiteľné, ako môže seriózna mimovládna organizácia vydať takýto rebríček. Autorov pozývame do Košíc, aby sa nezosmiešňovali robením analýz od stola v Bratislave, ale prišli sa presvedčiť o realite priamo na Lunik IX, máme tam ešte voľné byty.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu