Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dnes má meniny Adolf. Poznáte nejakého, okrem Hitlera?

Nacistický vodca Adolf Hitler spôsobil takmer úplné vymiznutie mena Adolf.
Nacistický vodca Adolf Hitler spôsobil takmer úplné vymiznutie mena Adolf.

BRATISLAVA - Pozreli ste sa už dnes do kalendára? Ako keby nestačilo, že je pondelok, ešte je aj Adolfa. Toto meno bolo kedysi v Európe úplne bežné, po druhej svetovej vojne však takmer zmizlo z povrchu zemského.

Meno Adolf je úzko príbuzné s menom Rudolf. Obe sú germánskeho pôvodu a Adolf pochádza zo starobylého mena Athawulf, čo sa dá preložiť ako vznešený vlk. Toto meno bolo v germánskych krajinách veľmi rozšírené, kým sa neobjavil jeho najznámejší nositeľ  - strojca druhej svetovej vojny Adolf Hitler.

Po konci tohto konfliktu sa meno Adolf takmer vytratilo a väčšina jeho nositeľov boli ľudia, ktorí sa narodili pred vojnou. Wikipedia dokonca uvádza, že v Holandsku si mnoho Adolfov po vojne oficiálne menilo svoje mená na Dolf. Podobný je aj prípad Adolfa Dasslera, zakladateľa firmy Adidas. Názov firmy vznikol z Dasslerovho mena. Ten však aj pri formálnych príležitostiach radšej používal prezývku Adi, aby sa vyhol svojmu celému menu.

Meno Adolf sa ukázalo byť kontroverzným aj medzi čitateľmi Topiek. Na našej facebookovskej stránke niektorí písali, že Adolf je normálne meno, niekoľkí z vás dokonca osobne poznajú Adolfov. Iní si takéto meno vedeli predstaviť v lepšom prípade pre psa, alebo radšej vôbec. Už takmer sedemdesiat rokov totiž pripomína Adolfa Hitlera, iniciátora holokaustu a najväčšej vojny v dejinách ľudstva.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu