Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mikloško: Kapacita detských domovov je naplnená na 96 percent

Predseda spoločnosti Úsmev ako dar Jozef Mikloško
Predseda spoločnosti Úsmev ako dar Jozef Mikloško (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Spoločnosť priateľov detí z detských domovov (SPDDD) Úsmev ako dar dnes odštartovala celoslovenskú verejnú zbierku 1 deň úsmevu. Jej výťažok má pomôcť deťom a rodinám v oblasti sociálnej práce a náhradnej starostlivosti.

Ako upozornil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave predseda spoločnosti Úsmev ako dar Jozef Mikloško, detí v detských domovoch pribúda. "Na Slovensku je zhruba 110 detských domovov. Momentálne je kapacita naplnená takmer na 96 percent," zhodnotil aktuálnu situáciu a ozrejmil príčiny, ktoré k nej vedú:

"Stúpa počet ohrozených rodín na Slovensku, ohrozených detí. Stúpa počet rodín, ktoré majú problém s bývaním, 42 percent detí v domovoch je kvôli bývaniu. Stúpa rezignácia rodičov. Takmer polovica detí ide do domov s tým, že rodič už nevládze."

Riešenie zložitej situácie Mikloško vidí v náraste počtu terénnych sociálnych pracovníkov, ktorí pomáhajú konkrétnym rodinám v kríze a hrozí im vyňatie dieťaťa a jeho následné umiestnenie do zariadenia. "Dlhodobo sa ukazuje, že 50 percent detí by nemuselo byť v domove, ak by s ich rodinami niekto intenzívne pracoval," doplnil s tým, že Úsmev ako dar chce prostredníctvom zbierky ďalej pomôcť rodinám mladých dospelých, ktorí odišli z detských domov. Situáciu by podľa Mikloška malo zlepšiť aj vytváranie centier pre obnovu rodiny a organizovanie stretnutí rodinného kruhu:

"Je to spôsob, ako zapojiť celú širokú rodinu do sanácie dieťaťa, aby pomohla riešiť situácie, ktoré sú často neriešiteľné bežnými sociálnymi metódami."

Solidaritu s deťmi vyrastajúcimi mimo svojej biologickej rodiny môže verejnosť prejaviť prostredníctvom zbierky 1 deň úsmevu, ktorá sa tento rok koná po jedenásty raz. Realizuje sa na území celého Slovenska do 2. júna. "Zúčastňuje sa na nej okolo 2500 dobrovoľníkov, študentov stredných aj vysokých škôl. Sú označení červeným tričkom s logom spoločnosti Úsmev ako dar, preukazom, vybavení sú označenou pokladničkou," povedala Adriana Sisiková, koordinátorka zbierky, v ktorej dobrovoľní darcovia získajú nálepky v tvare srdiečka.

"Je symbolom spolupatričnosti darcov s deťmi z detských domovov, ktoré vyrastajú bez biologických rodičov," dodala koordinátorka zbierky, v ktorej minulý rok vyzbierali takmer 40.000 eur. Myšlienku "...aby každé dieťa malo rodinu" môže verejnosť podporiť aj zaslaním ľubovoľnej sumy na účet SPDDD Úsmev ako dar 4040029180/3100 alebo odoslaním SMS správy v tvare DMS medzera USMEV na číslo 877. Cena SMS je 2 eurá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu