Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Slovensku žije vyše 4000 detí v náhradnej ústavnej starostlivosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na Slovensku žije vyše 4000 detí v náhradnej ústavnej starostlivosti. Ich percentuálny podiel má však klesajúcu tendenciu. Deti v detských domovoch totiž tvoria len jednu tretinu z podielu detí umiestnených do náhradnej rodičovskej starostlivosti.

Konštatovali to protagonisti dnešnej tlačovej besedy neziskovej organizácie (NO) Návrat v súvislosti s bilančnou štúdiou k starostlivosti o opustené deti v období ostaných 20 rokov.

Ako sa vyjadril predseda NO Návrat Marek Roháček, ide o pozitívnu tendenciu, ku ktorej prispela tak legislatíva, ako aj úsilie neziskových organizácií pôsobiacich na Slovensku v oblasti sociálnej starostlivosti o opustené deti. Na štúdii pracovalo 22 decizorov, ktorí aktívne participovali na vývoji náhradnej starostlivosti o deti. Podľa sociologičky Lýdie Marošiovej sa pozitívne vyvíja aj spoločenské vedomie v oblasti náhradnej rodičovskej starostlivosti, keď až 90 percent občanov kladne vníma pestúnsku starostlivosť, respektíve adopciu opusteného dieťaťa.

"Občania v čoraz vyššej miere chápu, že opustenému dieťaťu nestačí poskytnúť strechu nad hlavou, dať mu najesť a oblečenie, lebo plnohodnotná výchova sa dá dosiahnuť len v rodinnom prostredí, ktoré ponúka nenahraditeľný citový vývoj dieťaťa."

NO Návrat od roku 1993 presadzuje a podporuje návrat opustených detí z detských domovov do pestúnskych alebo adoptívnych rodín. Svoju činnosť financuje zo štátnych príspevkov, miest a obcí, darov od fyzických a právnických osôb, ako aj z príspevkov nadácií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu