Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kaliňákova novinka sa študentom nepáči: Ostrá kritika, 90 percent je proti!

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Viac ako 90 percent slovenských študentov vo veku 21 až 29 rokov nesúhlasí s novelou zákona, ktorá nariaďuje povinne ohlásiť dlhodobý pobyt v zahraničí. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila iniciatíva Európsky dialóg perspektívneho postoja (EDPP).

 "Prieskum sa uskutočnil on line formou od 20.5. do 23.5. a zapojilo sa do neho 251 respondentov, prevažne študentov vo veku 21 až 29 rokov," uviedol Miroslav Hajnoš z EDPP. "Až 227 z nich novelu skritizovalo," dodal. Terčom kritiky boli najmä sankcie, ktoré hrozia pri nedodržaní povinnosti, respondenti sa takisto zasadzovali o to, aby nahlásenie bolo na báze dobrovoľnosti občanov.

Novelu ako pozitívum videlo iba 23 respondentov, teda necelých 9 percent všetkých, ktorí sa na prieskume zúčastnili. "Títo vidia v  schválení novely predovšetkým uľahčenie činnosti štátu pri zisťovaní pobytu občanov, ktorí si v zahraničí neplnili svoje povinnosti, alebo ktorých nebolo možné zastihnúť pri doručovaní dôležitých písomností či vyplácaní dávok," uviedol Hajnoš.

Výsledky prieskumu chce Hajnoš a iniciatíva EDPP poslať ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. "Spolu s tým zašleme aj žiadosť o preskúmanie, prípadné pozmenenie spomínanej novely," dodal Hajnoš. Parlament 16. mája 2013 schválil novelu zákona o hlásení pobytu a registri obyvateľov, ktorá popri iných formálnych zmenách a úpravách zavádza aj oznamovaciu povinnosť občanov, ktorí plánujú vycestovať do zahraničia na obdobie dlhšie ako 90 dní. V prípade, ak si občan túto povinnosť nesplní, dopustí sa priestupku a bude sankcionovaný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu