Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kaliňák: Nové pravidlá pre voľby ušetria 1,5 milióna eur

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Návrhy volebných zákonov, ktoré pripravil rezort vnútra, čakajú ešte zmeny, hovorí minister vnútra Robert Kaliňák.

„Je to otvorený zákon, sme otvorení diskusii,“ povedal na dnešnej tlačovej besede. Podľa Kaliňáka si ich prijatie vyžaduje väčšiu mieru dohody a politického konsenzu. „Preto predpokladáme, že budú ešte prechádzať zmenami a tie najväčšie čakáme, keď budú v parlamente,“ vyhlásil Kaliňák s tým, že štyri korekcie už akceptovali.

Nová volebná legislatíva by mala podľa ministra vnútra ušetriť štátu do dvoch rokov 1,5 milióna eur. Podľa navrhovaných pravidiel by totiž mali odmeny dostávať len členovia volebných komisií, ktorých strany dosiahli v predchádzajúcich voľbách viac ako tri percentá hlasov.

„Zvyšní členovia môžu byť samozrejme nominovaní, akurát, že štát nemusí znášať tie náklady,“ povedal Kaliňák. Pri parlamentných voľbách sa tak bude dať podľa neho ušetriť 800-tisíc až milión eur. 

V predstavenej volebnej legislatíve chýba zriadenie nezávislého kontrolného orgánu, ktorý by mal na starosti dodržiavanie pravidiel volieb. „Sme za to, aby takáto inštitúcia existovala, ale nedošlo k jednoznačnému konsenzu, ako by to malo vyzerať,“ uviedol minister Kaliňák s tým, že na to musí nastať celopolitický konsenzus.

Podľa Kaliňáka sa na jej podobe nevedeli zhodnúť ani mimovládne organizácie, s ktorými sa na túto tému rozprával. Kaliňákovi sa pozdáva možnosť, že by úlohu kontrolnej inštitúcie prevzal poslanecký výbor. Podľa jeho slov je možné, že sa do zákona podarí zapracovať aj vytvorenie takejto inštitúcie. 

Minister Kaliňák obhajoval aj návrh zaviesť pre všetky voľby 48-hodinové moratórium. Podľa neho sa doteraz dodržiavalo, až na malé excesy. „Myslím si, že moratórium sa uplatnilo a pomohlo, aby boli voľby férové,“ tvrdí. Zakázať zverejňovanie prieskumov volebných preferencií tri týždne pred voľbami je podľa neho správne. „Rozdiely v prieskumoch sú priepastné. Agentúry nie sú súčasťou politického súboja,“ dodal. 

Ministerstvo vnútra posunulo do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o volebnej kampani a zákona o podmienkach výkonu volebného práva. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu