Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovensko chráni maďarský jazyk viac ako Maďarsko slovenský

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská republika poskytuje vysoký stupeň ochrany jazykom národnostných menšín. Najvyššiu ochranu garantuje maďarskému jazyku. Maďarsko chráni slovenský jazyk menej ako Slovensko maďarský. To sú niektoré závery zo Správy o postavení a právach príslušníkov národnostných menšín za rok 2012, ktorá je v pripomienkovom konaní.

"Právna úprava používania jazykov národnostných menšín zabezpečuje dostatočnú úroveň ochrany príslušníkov národnostných menšín v mnohých oblastiach spoločenského života," konštatuje sa v správe. Jej autori sa odvolávajú na porovnanie členských štátov Európskej únie vo vzťahu k plneniu záväzkov vyplývajúcich z Charty menšinových a regionálnych jazykov.

Z porovnania napríklad vyplýva, že Česká republika chráni dva takéto jazyky, Maďarsko osem, Nemecko sedem, Poľsko pätnásť, Rakúsko šesť. V Luxembursku sa podľa Výboru expertov, ktorý kontroluje implementáciu charty, nepoužívajú žiadne regionálne alebo menšinové jazyky.

Slovensko chráni deväť menšinových jazykov - bulharský, český, chorvátsky, maďarský, nemecký, poľský, rómsky, rusínsky a ukrajinský. Najvyššia úroveň ochrany je garantovaná pre maďarský jazyk. "Vo vzťahu k maďarskému jazyku je potrebné uviesť, že SR poskytuje výrazne vyššiu úroveň ochrany menšinového maďarského jazyka ako Maďarsko jazyku slovenskému," píše sa v správe. 

Materiál tiež hovorí o aplikácii ustanovení zákona o jazykoch národnostných menšín orgánmi verejnej správy. Podľa neho neboli zaznamenané takmer žiadne problémy. "Hlavným problémom v tejto oblasti zostáva nedostatok finančných prostriedkov orgánov verejnej správy potrebných na zabezpečenie plnenia povinností, ktoré im vyplývajú zo zákona o jazykoch menšín," uvádza sa v správe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu