Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dokumenty o hausbótoch zatiaľ dodalo 73 majiteľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - V lokalite Jarovského ramena je 139 hausbótov resp. pontónov, z ktorých zatiaľ doplnilo požadované dokumenty 73. Vodohospodárska výstavba opakovane v priebehu budúceho týždňa vyzve majiteľov hausbótov, aby odstránili čierne stavby a doplnili požadované dokumenty k vyväzovacím zariadeniam a elektrickým prípojkám.

Majú na to 30 dní odo dňa doručenia výzvy, uviedla hovorkyňa podniku Vodohospodárska výstavba (VVB) Diana Migaľová Baschierová. Po skončení lehoty podnik vypracuje nový zoznam čiernych stavieb a následne po preukázaní nelegálnych stavieb podá podnet na príslušný stavebný úrad, aby vydal na stavby na brehoch Dunaja búracie povolenie.

"Na Vodohospodársku výstavbu prišlo už niekoľko žiadostí o povolenie ukotvenia plávajúceho zariadenia s požadovanými dokumentmi, ako aj projektové dokumentácie k zriadeniu elektrických prípojok," priblížila s tým, že niekoľkí majitelia hausbótov požiadali o predloženie lehoty na ich doplnenie.

Najväčšími problémami, ktoré odhalili kontroly, boli prístrešky, altánky, suché toalety a kontajnery, ktoré na pozemkoch vznikli bez súhlasu vlastníka, ktorým je Vodohospodárska výstavba.

"Dohoda o vymedzení vzájomných vzťahov je vypracovaná a je v pripomienkovom konaní dotknutých subjektov, orgánov resp. príslušných orgánov, ktoré postupujú v procese vydania rozhodnutí a stanovísk pre užívanie hausbótov," vysvetlila Migaľová Baschierová. Ide o Slovenský vodohospodársky podnik, Štátnu plavebnú správu, Obvodný úrad životného prostredia, príslušný stavebný úrad, Mestskú časť Jarovce a Rusovce.

Tieto dohody budú vymedzovať napríklad vzťahy medzi Vodohospodárskou výstavbou ako správcom pozemku a vlastníkom hausbótov. Takisto budú upravovať práva vlastníkov hausbótov, ako je právo pešieho prechodu cez pozemok, právo zriadiť elektrickú prípojku na pozemku.

Upravené budú aj povinnosti, ako je povinnosť udržiavať pozemky v dohodnutom stave, využívať ich dohodnutým spôsobom, povinnosť odstrániť akékoľvek stavby z pozemkov, ale aj zodpovednosť za dodržanie požadovaného stavu na pozemkoch s prihliadnutím na zákonom stanovené obmedzenie užívania týchto pozemkov – inundačné územie, Chránené vtáčie územie, Chránená krajinná oblasť s 5. stupňom ochrany.

Všetci majitelia hausbótov boli vyzvaní, aby do 30. apríla dodali podniku Vodohospodárska výstavba dokumenty potrebné k stavbe na jej pozemku. Konkrétne ide o projektovú dokumentáciu k vyväzovacím prvkom, geodetické zameranie vyväzovacích prvkov, stanovisko Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) k povoleniu k státiu na vode, rozhodnutie o povolení státia od Štátnej plavebne správy a vyjadrenie Odvodného úradu životného prostredia, ako aj dokumentáciu súvisiacu s vybudovanými resp. plánovanými elektrickými prípojkami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu