Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Problémy: Odborári v automobilke KIA sú v štrajkovej pohotovosti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TEPLIČKA NAD VÁHOM – Odborári Základnej organizácie (ZO) Odborového zväzu (OZ) KOVO Kia dnes vyzvali vedenie spoločnosti Kia Motors Slovakia na ďalšie kolo kolektívneho vyjednávania, pretože ani po ôsmom kole rokovaní nedospeli k dohode. Informoval o tom predseda výboru ZO OZ KOVO Kia Miroslav Chládek.

Štrajkovú pohotovosť podľa neho vyhlásili 10. mája 2013 na základe poverenia konferencie ZO OZ KOVO KIA Žilina. "Konferencia nás splnomocnila vyhlásiť štrajkovú pohotovosť, ak sa k 8. kolu rokovaní nedospeje k dohode. To znamená, že ľudia sú pripravení vyjadrovať solidaritu alebo podporu svojim vyjednávačom," povedal Chládek.

Podotkol, že odborári majú pripravené aj ďalšie kroky, ale ešte nemajú zosumarizované podklady o kolektívnom vyjednávaní. "Minimálny rozdiel máme v návrhu základných miezd. Požadujeme vyššiu odmenu za hospodárske výsledky, tu zatiaľ k dohode nedošlo. Zamestnávateľ nám de facto ponúka polovičný návrh. Počas štrajkovej pohotovosti zamestnancom vysvetľujeme, aký je stav a snažíme sa ich informovať, aké sú postoje obidvoch strán. A čakáme spätnú väzbu, aký na to majú zamestnanci názor," dodal predseda výboru ZO OZ KOVO Kia.

Hovorca spoločnosti Kia Motors Slovakia Jozef Bačé na margo súčasnej situácie uviedol, že od 13. mája má každý zamestnanec možnosť prijať ponuku vedenia spoločnosti, vďaka ktorej si môže zvýšiť základnú mesačnú mzdu o 25 eur, čo predstavuje v priemere 3,2 % (minimálne však o 2 %). "Vedenie spoločnosti predložilo návrh priamo zamestnancom vzhľadom na to, že ani po ôsmich kolách kolektívneho vyjednávania o odmeňovaní zamestnancov pre rok 2013 nedošlo medzi zástupcami zamestnancov a zamestnávateľom k dohode. Spoločnosť Kia Motors Slovakia považuje zamestnancov za jeden z kľúčových faktorov úspechu a k takémuto kroku pristúpila aj na základe spätnej väzby od väčšiny z nich," informoval Bačé.

Doplnil, že podľa návrhu bude zamestnancom k navýšenej základnej mzde v auguste vyplatený aj bonus vo výške 628 eur. "Zároveň vedenie spoločnosti garantuje zachovanie motivačného aj dochádzkového bonusu. V priemere sa tak príjem operátora vo výrobe zvýši o 84 eur mesačne, čo predstavuje nárast jeho ročného príjmu o viac ako 1000 eur. Spoločnosť Kia Motors Slovakia pravidelne so zamestnancami zdieľa hospodárske výsledky už od roku 2007, odkedy im v prípade splnenia výrobného plánu každý štvrťrok vypláca motivačné bonusy vo výške 30 %. V minulom roku si vďaka nim prilepšili v priemere o 1306 eur. Príjem si okrem toho môžu zvýšiť aj prostredníctvom dochádzkového bonusu (8,30 eura/týždenne). Zároveň od spustenia sériovej výroby spoločnosť zamestnancom každoročne vypláca letný (55 %) a vianočný bonus (50-65 %)," vysvetlil hovorca Kia Motors Slovakia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu