Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

ZMOS: Infozákon by mal obmedziť jeho zneužívanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Združenie miest a obcí Slovenska trvá na tom, aby sprístupnenie informácií na základe žiadosti neprekračovalo jednoduché administratívne úkony ako vyhľadanie, vyhotovenie kópie a odoslanie.

Ako sa ďalej píše v stanovisku združenia, dôvodom je snaha o zachovanie čo najhospodárnejšieho procesu zverejňovania. Spôsob sprístupnenia údajov by preto podľa združenia mala určiť povinná osoba.

"Zákon o slobodnom prístupe k informáciám ZMOS vníma ako jeden z kľúčových nástrojov budovania vzťahu medzi obyvateľmi a orgánmi verejnej moci. Náš postoj je jednoznačný - ZMOS sa chce svojimi pripomienkami podieľať na tvorbe zákona, ktorý skutočne umožní naplniť zákonné právo občanov na informácie a zároveň obmedziť jeho zneužívanie," povedal predseda ZMOS Jozef Dvonč. V prvom rade sa podľa neho treba vrátiť späť k účelu zákona.

"Pre korektnosť vzťahov je tiež potrebné, aby zákon vyjadroval práva a povinnosti jasne, zrozumiteľne a nedával priestor na zneužitie," dopĺňa Dvonč, pretože súčasné znenie zákona neobsahuje podľa združenia ani presnú definíciu informácie.

Povinné osoby a infozákon sa vďaka svojim nedostatkom stali lacným a jednoduchým nástrojom na naplnenie praktickej časti záverečných prác, výskumných úloh, či iných individuálnych projektov, z ktorých mnohé je ťažko zaradiť medzi aktivity zamerané na stráženie, či obhajobu verejného záujmu a uplatňovanie verejnej kontroly, vyhlasuje ZMOS.

Združenie si robilo k infozákonu vlastný prieskum. Tvrdí, že zistilo i drobné nedostatky na strane obcí, napríklad v spôsobe vedenia evidencií. Ďalej tiež uvádza, že prieskum ukázal, aké náročné je spracovanie bezchybného rozhodnutia o zamietnutí informácie. "Obce radšej poskytnú informácie, ktoré prekračujú rámec povinného sprístupňovania informácií," píše sa v stanovisku združenia. Chyby chce odstrániť pripravovanými vzdelávacími aktivitami.

Premiér Robert Fico povedal na poslednom sneme ZMOS, že infozákon nemôže byť nástrojom na šikanovanie miest, obcí, štátu a štátnej správy. "Vláda SR má záujem poskytovať všetky nevyhnutné informácie, ktoré je potrebné poskytovať. Zákon ale nemôže byť zdrojom na to, že si niekto dáva urobiť diplomové práce a na informácie, ktoré niekto môže zneužívať v obchodnom styku," vyhlásil premiér. Povedal tiež, že vláda chce zákon o slobodnom prístupe k informáciám otvoriť a novelizovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu